Läsarbrev

Hur ökar jag hästens bärighet?

Fick ett brev som löd;

Hej!
Först och främst vill jag tacka än en gång för en super bra blogg, har även fått riktigt bra svar på tidigare frågor som verkligen har hjälpt mig. Så tack igen!!
Nu till min fråga – Hur ska man rida för att hästen ska bli mer självbärig?
Alltså. Jag har en kallblodstravare, (14år) en riktig skogsmulle. När vi kommer till dressyren så springer han bara ifrån eller fuskar. Men nu har jag fått ännu ett problem som jag själv aldrig har haft förut, han är väldigt framtung så jag åker framåt. Det är jätte hemskt att se på bild, för när jag red på ridskola så fick jag alltid beröm för sitsen.. nåväl. I och med att han är så framtung (kanske inte alls har med saken att göra?) så känns det som att jag måste försöka bära upp honom i dressyren vilket är verkligen jätte jobbigt. Så min fråga är, hur ska jag gå till väga för att få honom mer självbärig? Finns det övningar till det? Något speciellt jag ska tänka på? Och när jag ändå är i farten, har du något tips på hur jag kan räta upp mig och sitta rakt över honom i dressyren. För nu åker jag och skänklar fram – inte bra. Rider rätt mycket barbacka på honom, för det känns som om jag kommer åt mer och kan inverka bättre men det kanske är bättre med sadel?
Hoppas du har någon tanke och svar på mitt luddiga mail. Tack igen! / Emilia

Hej!

Tack för ditt beröm!

Att öka självbärigheten (egentligen samling) börjar hos ryttaren. Så för att svara på din andra fråga först, ja jag tror du skulle få en bättre sits med en bra sadel. (Det är verkligen inte något jag brukar säga, att hellre rida med sadel än barbacka) Dock behöver du en bra sadel, helst en dressyrsadel som placerar dig rätt och ger dig ordentligt med stöd. Sitter du rätt kommer du komma åt din häst lite bättre – det är grunden till allt. Redan när du sätter dig i sadeln så sätter du dig tillrätta – sträck ut magen och var med hästen i varje steg, jobba med magen! Magen ska bära upp din sits! Redan från första steget i skritt, se till att din häst skrittar framåt och hela tiden jobbar bakifrån. Försök hitta känslan att du sitter bak på din hästs rumpa och har hela din häst framför dig! Hitta rätt ställning för dina händer, med lagom korta/långa tyglar och håll dem så hela tiden. Tänk inte på att rida först med långa tyglar för att sedan korta upp dem utan gör ett undantag så att du hittar känslan. Blir din häst för tung så driver du på framåt (använd magen-ev lite skänkel – men först och främst sitsen) och höj handen. Oavsett hur din häst reagerar så sitter du skitsnyggt och har en jättefin hand.

Arbeta i alla gångarter med mycket böjda spår (volter, serpentiner, öppna etc), tempoväxlingar (öka och minska tempot), igångsättningar och avsaktningar, skänkelvikningar, framdels- och bakdelsvändningar etc. Om din häst klarar att galoppera på volter på ridbanan hade jag ridit mycket av detta jobb i galopp efter långa uppvärmningar eftersom galoppen är en nyckel till så mycket!

Hoppas du har fått svar på dina frågor och lycka till!

One Comment