Läsarbrev

Hur kan jag förbättra min ridning?

Fick en fråga som löd;

“Jag rider på ridskola och undrar hur jag kan förbättra min ridning. Få hästen att trampa under sig och vad man ska tänka på när det gäller framförallt trav och galoppsitsen men även volter och sånt???? Har problem med att verkligen sitta ner i traven (blir lätt att jag bara sitter och skumpar…). När jag red på ponnysar hade jag inget problem med detta men när jag började rida på stora hästar kunde jag bara inte sitta ner!”

Om du arbetar hästen på samma sätt i som i nedsittning i trav (Dagens träningstips den 17 November) kommer du få hästen att trampa under sig och arbeta i en korrekt form (dock beroende på hur lätt eller svår hästen är som du rider).
Första övningen är att få hästen att börja lyssna på ditt säte. Genom att använda din mage och gunga fram hästen börjar du följa med i hästens ryggrörelser i stället för att stanna upp dem. Din mage måste hela tiden vara med så ingen rast för den under alla kommande övningar!
Ha korta tyglar så du känner en kontakt med munnen och låt ALDRIG tygeln glappa. Varje gång tygeln glappar i hästens mun så får hästen ett litet ryck i munnen och allt som du har byggt upp tappar du igen. För att förhindra att tygeln ska glappa, låt armarna falla ned och böj lätt på armbågen, slut handen runt tygeln och försök hitta känslan av att tygeln du håller i är ett gummiband. Det är hemskt viktigt att man är avslappnad i armarna, så fort du börjar spänna armarna blir du stum, stel och hård i handen vilket resulterar i att tygeln oftast börjar glappa. Men våga samtidigt hålla i tygeln då hästen behöver stödet av dig (men av en mjuk hand). Nu ska du använda magen för att driva hästen framåt, till handen! När du rider är det viktigt att du hela tiden tänker framåt. Så koppla på magen och rid fram, fram, fram. Skulle det börja gå lite för fort bromsar du lite i handen men fortsätter hela tiden att rida fram med magen. Samma sak gör du med magen och din hand i skritt, trav och galopp, oavsett om du rider på fyrkantsspåret, lägger en volt eller rider en skänkelvikning.
Ibland när man rider på ridskola kan det vara svårt att få rida självständigt, dock kan det bero på vad för lektion man rider eller för vilken instruktör. Det absolut bästa och lättaste sättet för att hitta formen, undertrampet och kunna sitta ner i t ex trav är att rida volter. Så lägg volter så fort du får möjlighet (eller bakom ryggen på din instruktör *hihi*), alternativt vid varje bokstav eller varannan bokstav. Byt även varv ofta.
Ett litet extra knep är att bredda avståndet mellan händerna. Tänk också på att bromsa upp och göra de flesta halvhalter på yttertygeln. Innertygeln ska hela tiden visa vägen, så går du in på en volt, ta ut innerhanden, dvs vinkla ut underarmen (armbågen kvar vid sidan) mot mitten av volten så att hästen följer din innerhand. Våga håll kvar i båda tyglarna här också, hästen behöver ditt stöd, en innertygel som visar vägen och en yttertygel som bromsar upp.
I traven se till att “studsa” med (med magen!), men att du gör det på ditt initiativ! Så sluta följ med hästen när den travar och börja trava själv och låt hästen följa med dig!
I galoppen måste du också tänka framåt till handen med din mage. I ett galoppsprång kan man säga att du ritar en cirkel med din mage dvs fram, ner, bak, upp i varje språng. Har du problem att hästen blir lite för lång, eldar på eller har du svårt att hålla kvar i tygeln? Prova då att galoppera uppåt i stället för framåt, får du in den känslan så sätter hästen under sig rumpan betydligt bättre än om du enbart rider framåt.
Blir din häst stark, tänk på magen! Handen ska bara hålla tygeln och visa vägen, blir du trött i armarna av att du bär runt din häst använder du din mage för lite!Så börja rida och sluta åka häst!

Lycka till!

One Comment