Läsarbrev

Hanteringsproblem….

Fick ett brev som löd;

“Hej!
Jag har problem med min häst i hanteringen, sökte på google och hittade till min glädje din blogg. Jag hoppas du kan ge mig lite tips på saker jag kan tänka på med min häst.

Jag köpte min häst när han var tre år gammal. När han var runt fyra år började jag få problem med honom i hanteringen, då han prövade mina gränser så som de flesta hästar gör i den åldern.
Han stod inte still i gången, stack från mig i hagen, och respekterade helt enkelt inte mina regler eller alls låtsades om att jag fanns.
Problemet är att han fortfarande är likadan (han är sex i år). Han testar samma saker dag ut och dag in, flera gånger om. Om han får gå runt i gången, sticker ifrån mig så fort han får chansen osv. Jag har fortfarande svårt att fånga honom i hagen vissa dagar, och han kan aldrig riktigt koppla av någonstans. Jag har aldrig sett honom stå och sova någon gång när jag har vart med, utan det ska alltid hända något. Han kan aldrig stå helt still, utan rör alltid på någon del av kroppen, vare sig det är ett ben, käke eller huvudet.
Jag har alltid vart konsekvent och tydlig i min hantering av honom, så jag tycker han borde insett att det inte är någon idé att försöka mer.
I ridningen har vi aldrig haft några större problem, mer än när det är andra hästar med som han ska dominera genom att alltid vilja gå först, eller “kicka” mot dem när vi galopperar. Och även i ridningen har han otroligt svårt för att stå still och beter sig likadant där som i hanteringen.

Vi tränar mycket ledövningar på bana, och han gör det jag ber honom om, men det känns som att han gör det för att han måste inte för att han egentligen vill. Han fokuserar gärna på allt annat runt om än det jag ber honom om, så jag behöver ge tydligare och tydligare signaler för att han ska reagera.
Och så fort vi kommer utanför paddocken är det som att reglerna försvinner, och han börja testa mina gränser och mitt tålamod igen.

Han har ett starkt flockbehov, och har svårt att bli lämnad i hagen eller kvar ensam i stallet. Han springer runt i boxen om någon häst får gå ut före honom, eller om han inte får mat först. Detta problem hade han tydligen redan när han kom till förra ägaren.
Jag har honom nu på lösdrift för att slippa denna stress, men det känns mest som jag undviker problemet mer än att lösa det.

Jag kan inte ha honom med valacker eller hingstar, eftersom han går i strid med dem om han inte får bestämma och blir då till slut skadad. I somras lade jag 7000kr på veterinärkostnader under två veckor, och det är inget jag vill göra igen. Därför undviker jag att släppa honom med någon valack igen, vilket är tråkigt då de flesta hästar i stallet är valacker.
På lösdriften går han med ett ranglågt sto, vilket fungerar bra. Men denna veckan släppte vi ihop dem med stallets två andra ston, vilket jag tror steg honom åt huvudet. Han kunde inte kunde släppa dem ur sikte utan att bli helt hysterisk och blockerad, och han slutade äta upp sitt kraftfoder utan skulle bara ut till dem hela tiden. Han ville inte heller bli tagen i hagen under de här dagarna.

Nu har jag valt att låta honom gå själv på dagarna, dels för att härda honom med att vara själv, och dels för att dämpa den hingstiga sidan jag tyckte kom fram när han gick med stona. Tänker jag fel där?
Han kastrerades när han var 2 1/2år, finns det risk för att det inte gått helt ur kroppen än?
Även hos förra ägaren gick han bara med ston efter det att han kastrerades, kan det ha något med hans beteende mot andra hästar att göra?
Jag tycker själv att han uppvisar ett starkt hingstigt beteende, men jag har inte mycket erfarenhet av hantering av hingstar. Jag har gett honom munkpeppar i ett halvår, men tyckte inte det hade någon större effekt på honom.

Jag skulle vilja ha tips på hur jag kan få honom att slappna av i stallet och när han är själv. Han är relativt lugn så länge jag är i närheten, men så fort jag lämnar honom blir han hysterisk igen. Helst skulle jag vilja ha en “pissmärr” som kan säga till att hans beteende i hagen är fel, men ett sådant sto känner jag “tyvärr” inte.

Jag upplever detta som ett stort problem, eftersom jag själv blir stressad när han är det, och jag har svårt för att lita på honom eftersom han reagerar så starkt.
Jag vill ju att han ska må bra och känna sig trygg i mitt sällskap. Det känns som om jag har respekten hos honom, men inte tilliten.
Har du några bra tips på övningar vi kan göra som stärker tilliten?
Hoppas du kan hjälpa mig och ge mig lite tips hur jag ska komma till bukt med detta, just nu känns det som ett hopplöst fall och jag överväger att ge någon annan chansen.
Tacksam för svar trots mitt otroligt långa mail!
Med Vänliga Hälsningar Ingrid!

Hej Ingrid!

Det är så svårt att hjälpa dig med detta problem via nätet, vet inte var du finns i vårt avlånga land men hade du bott i närheten hade jag gärna åkt ut och visat dig vad du kan göra alternativt att du kom hit, för det finns hopp, det finns hjälp att få!

Din häst känns som en antingen väldigt ranghög häst som vill bestämma och du har ingen självklar plats där, eller så är han en häst som är lägre rang men som tyvärr känner att ingen annan går upp och tar kommandot så måste han klä i sig ledarrollen och ta över. Därför är han orolig hela tiden för att han inte känner någon trygghet och tyvärr verkar det inte bara vara tilliten som saknas utan även respekten. Hade han haft respekten för dig så hade han inte varit “överallt och ingenstans” och lyssnat när du sa till honom.

Som du själv påpekar är det ett problem att du själv blir så stressad av honom, vilket troligen gör honom ännu mer stressad, dvs ni rör er längre och längre ner i en ond spiral. Om två stycken stressar upp sig, vem håller då huvudet kallt och löser situationen?

Det finns massor med tips på hur du kan träna upp tilliten men jag hade gärna sett att du hade fått hjälp redan från början av någon och därefter verktyg att jobba med! Så var bor du så kanske jag kan rekommendera en tränare i din närhet?

Mitt andra råd är att sök på Monty Roberts på internet, läs mer på hans hemsida, titta på många av hans filmer som ligger uppe på nätet tex you tube. Den bästa hjälpen kan du få via www.montyrobertsuniversity.com/ Visserligen kostar denna sida pengar men det är en väl värd investering då det finns hundratals videofilmer som visar hur du arbetar med olika problem. Vill du prova kan man ta ett “free one day pass” och därmed kostnadsfritt få surfa runt på denna sida och se alla videos under ett dygn.

Önskar att jag kunde ge dig mer konkreta svar men det känns som om du skulle behöva lite mer “hands on” lektioner med din älskade häst eftersom det är ett ganska stort problem som påverkar det mesta.