Läsarbrev

Bockar och sticker…..

Fick ett brev som löd;

Hejsan!

Jag har sen 3 år tillbaka tagit hand om en arabkorsning. Hon är världens goaste tant som nu i år blir hela 25 år. Trots det är hon hur pigg som helst. Tidigare var hon tävlad i barrelracing vilket kan vara ett av anledningarna till mina problem med henne. Dock är hon nu omskolad till mer vanlig ridning.
Problem 1. Sadling.
När jag lagt på sadeln och börjar spänna sadeljorden så börjar hon gå runt och nästan får panik. Ibland hör man hur hon håller andan för att sedan få ett utbrott och hoppa runt. ÄVEN fast man tar det hur lugnt som helst. Både inne i stallet händer detta. Vi har kollat ryggen på henne och allt därtill men inga fel. När man väl spänt tillräckligt så är det som inget som hänt och hon lugnar ner sig efter 20 sekunder ungefär och blir som vanligt.
Vad gör jag åt detta?

Problem 2. Hon blir stressad på instängda ytor men även vid vissa tillfällen.
När man försöker rida i en paddock eller på en äng så går hon knappt framåt. Hon studsar upp och ner på stället, slänger med huvudet och sidospringer och kan knappt hålla sig i traven. Det är är jag tror barrelracingen ställer till det. Man kan knappt ta i henne för då drar hon upp huvudet och börjar takta och slänger med huvudet. När man försöker hålla en jämn galopp på henne så börjar hon galoppera på tvären eller sticker med mig. När man försöker få henne att stanna så gör hon bara en kvick vändning åt andra hållet och börjar konstra åt det hållet.

Vissa dagar är bättre än andra och hon går någorlunda bra men de dagar hon är helt borta så vet man inte vad man ska göra.
Några tips för att få henne att lugna ner sig?
Hon är väldigt spattig och het till temperamenten och det älskar jag men hon blir stressad väldigt lätt.

MVH Johanna.

Hej Johanna!

Va kul att höra att du har en häst som still going strong och mår så bra vid 25 års ålder!
Ang problem 1; Ditt sto har garanterat sadeltvång! Sadeltvång beror oftast på att man har dragit sadelgjorden på tok för hårt och för snabbt när hon var ung. Hästen upplever då ett väldigt obehag när sadelgjorden ska spännas (då de har väldigt mycket dåliga bilder av det). När man har spänt sadelgjorden resulterar det i att de bockar runt helt okontrollerat för att sedan snabbt lugna ner sig och problemet är som bortblåst. I nästan alla fall handlar det om att hästen upplever ett så starkt obehag och bockar för att få sadeln på rätt plats. Har den fått det upphör bockningarna.
För att lösa det problemet måste du skapa nya bra bilder hos hästen. För det första kan du träna redan i stallet när du sadlar. Smek, klia och klappa henne där sadeln ska ligga för att förbered henne. Gå emot henne med sadeln, står hon inte still, väntar du bara tills hon står still då går du ifrån henne någon meter, gör om massor med gånger tills hon står still helt avslappnat. Sedan är det dags för samma arbete med sadelgjorden. Lägg på sadeln på hästen, klia, smek, klappa henne där sadelgjorden ska ligga för att förbereda. Ta tag i sadelgjorden och bara håll mot magen står hon inte still, väntar du bara tills hon står still så släpper du sadelgjorden och går du ifrån henne någon meter. Gör om detta massor med gånger tills hon är avslappnad och står still så kan du börja spänna sadelgjorden. Att gå ifrån hästen är berömmet, då får den vila och slipper arbeta.
Gör detta helst ute; Spänn sadelgjorden ett håll och gå ett varv på tex ridbanan, spänn sedan ett till och gå igen, fortsätt så tills sadelgjorden är helt spänd. Det som är jätteviktigt med hästar med sadeltvång är att inte spänna för hårt för snabbt utan i början får man spänna pyttelite massor med gånger och låta det ta tid, ha tålamod. Viktigt att tänka på är bara att försöka spänna så pass att sadeln inte glider runt om hästen skulle explodera i bockningar. I välsorterade hästaffärer finns ofta anatomiska sadelgjordar som fördelar trycket och som kan hjälpa hemskt mycket vid sadeltvång, det är bara att fråga dem.

Ang problem 2; Jag skulle hålla mig på en ridbana när du tränar i början just för att du ska känna dig säker och så att hon inte kan sticka eller i allafall inte så långt 😉
Med alla sådana här hästar (finns många av dem även om de inte har ett förflutet som barrelracing häst) så använd mycket beröm när de gör rätt, med ord och smek. Och i början kan det handla om hundradels sekunder som man måste berömma. Träna i början bara på att skritta lungt och sansat. Det är oerhört viktigt att man som ryttare inte sitter och spänner sig (vilket är oerhört lätt att göra när hästen studsar upp och ner samt springer på sidan) utan slappnar av samt att man inte sitter och håller för mycket i hästen (vilket också är lätt att göra när hästen bara vill sticka). Försök att slappna av och andas, många av mina elever tvingar jag att sjunga dels för att de får något annat att tänka på och dels för att de då måste andas. Försök att inte hålla i henne alls utan försök att använda din kroppsvikt enbart. Det är väldigt vanligt att ryttare på heta hästar sitter och håller emot och inte vågar rida varken med säte eller med ben när det egentligen är de heta hästarna som kräver mest ridning av dem alla, tro det eller ej! Heta hästar springer för att de inte är i balans! Så bli en avslappnad aktiv ryttare på din häst. Vill bara klargöra att man inte ska jaga på hästen i ridningen utan följa den och vara tydlig. Hoppas du förstår 😉
Du ska enbart ägna dig åt enkla saker såsom att skritta på tex stora volter, byt varv ofta och få henne avslappnad. När det sitter börjar du så småningom med traven etc. Rider du i stort sett dagligen och är konsekvent har du en ny häst på några veckor! Sedan kommer du nog alltid ha denna laddade dam kvar men du/hon/ni ska lära er att tygla den 😉
Glöm inte bort allt arbete du kan göra från marken som verkligen kan vara till nytta!

Lycka till!

One Comment

  • ida

    >Hej! Jag hittade ett inlägg från någon bloggare om pat parelli och repgrimmor m.m. i augusti förra året och kände mig tvungen att kommentera. Jag tycker du gjorde helt rätt som försvarade repgrimman för det känns som att många av dem som hackar på NH inte har en aning om varför man beter sig som man gör med hästen.
    Så tänkte bara säga det 🙂