Läsarbrev

Rädd unghäst – för ryttaren på ryggen

Fick ett brev som löd;

Hej, har en 3 årigt halvblod, valack. Han är helt ok med allt i hanteringen, från lastning till löshoppning o s v.
Det går bra att sitta upp, men han är livrädd när man rör sig i sadeln och om man sticker ut armarna. Han har aldrig fått stryk eller så. Vi har bara åkt av ett par gånger för han drar in svansen och sticker rakt fram eller runt runt helt skräckslagen. Han är verkligen en snäll och gullig häst i övrigt men han får panik när man sitter fel på honom. Har varit till Strömsholm och röntgat ryggen och undersökt honom. Inga fel hittades.  Har ni något förslag.
Med vänlig hälsning
Berit

Hej! Har själv haft två sådana hästar och det går att jobba bort så var inte orolig! Det första jag skulle råda er är att inte rida honom på ett tag utan jobba honom från marken då risken är att han redan har blivit ännu mer rädd när ni har trillat av flera gånger. Han är jätterädd för saker ovanför honom (som han inte kan se, tex när en arm kommer ut kommer ryttaren plötsligt in hästens synfält och då blir han rädd) Jag skulle jobba honom så som jag har beskrivit många gånger tidigare med press and release (jobba och belöna genom att gå i från) tex häst som hästen som är sur vid sadling etc. Du kan hitta några länkar på Montys filmer nedan, som jag har lagt upp, finns många fler på nätet! Jobba med att vänja honom vid tex att klättra på en pall bredvid honom, kunna vifta ovanför honom, gå under bommar, presenningar, använd/vifta med paraplyer – bara fantasin sätter gränserna! Har ni möjlighet så använd en trygg stabil häst som ni rider på och ha din 3åriga valack som handhäst. Många gånger har man lättare att komma nära hästen och visa hästen att det inte finns något som är farligt när den har en annan häst att integrera med och som visar att det är ingen fara!

På detta sätt kommer han upptäcka att det är ingen fara om något rör sig ovanför honom och när han inte längre bryr sig utan avslappnat står kvar när saker viftas runt och ovanför honom eller låter – då är det dags att hoppa upp igen och rida. Om ni har gjort ett grundläggande jobb på marken har ni nu en häst som inte bryr sig längre och då kan ni börja med att träna samma saker från sadeln! Hör av dig igen och berätta hur det har går! Lycka till!

http://www.youtube.com/watch?v=AOPirQr0CSM

http://www.youtube.com/watch?v=Kp6M16CcVAM

http://www.youtube.com/watch?v=G8xVEFjPOv8&list=UUwB8sZZGe-BSRtvQL53h55w&index=16&feature=plcp