Våra hästar

Presentation av våra hästar: Elfur 012 frá Búðarhóli

Elfur som vi bara kallar henne är en 2:a klass sto med 102 i blup, född 1990 på Island, importerad till Sverige 2008. Hon är musblack eller brunblack till färgen med en liten stjärna och ca 138 cm hög. På Island blev hon bedömd (till 7,89) och tävlad för att sedan sättas i avel. Hon har fått sammanlagt 13 föl från 7 års ålder.

Härstamning:
e: Blakkur frá Reykjum

u: Dís 52 frá Búðarhóli

ue: Flugar frá Flugumýri

Elfur är en av de omdiskuterade auktionshästarna från 2009 och en av de som var i sämst skick som även figurerade i media. För att göra en lång historia kort var det ett par som skulle flytta tillbaka till Sverige från Island när bankerna kraschade på Island. De tog med sig strax över 40 hästar, hälften kom i dec 2008 (bla Elfur) och hälften kom i jan 2009 (bla Týri som vi kommer presentera senare). Problemet var bara att paret trodde att de skulle få tillbaka pengar på momsen men eftersom de inte var ett registrerat företag i Sverige fick de inte det. I och med det så kunde de inte betala transportören vilket gjorde att transportören behöll alla passen. Eftersom de inte fick ut passen på hästarna och redan hade ont om pengar hade de inte råd att köpa mat till dem eller sälja någon häst. Den 13 maj 2009 beslog tog polisen alla hästarna, då hade de stått instängda i ett kostall dygnet runt utan mat i nästan 6 månader.

Alla hästarna klarade sig ändå fint, 4 av hästarna hade dessutom under dessa tragiska förhållanden fått föl eller skulle precis föla. Endast ett sto kastade sitt föl. Elfur hade ett underbart litet hingstföl vid sidan när vi köpte henne 2,5 månad efter att hästarna beslog togs.

Under hela 2009 och början av 2010 fick Elfur bara vila samt äta upp sig vilket gick relativt fort. Det jag tycker jourhemmet gjorde fel var att de gav dessa totalt utmärglade hästar fri tillgång på grovfoder. Jag tycker inte det är konstigt att hästarna inte går upp i vikt på det sättet. När hon kom hem till oss kontrollerade vi allt Elfur fick i sig och poff så ökade hon fort i vikt.

Under våren 2010 började vi rida henne. Vi tog det väldigt lugnt i början eftersom hon med största sannolikhet inte har blivit riden på ca 13 år. Men allt har gått kanonbra, hon är vår lilla stjärna och tycker det är så kul! Under en långritt i början av september var det flera stycken som trodde att Elfur var en unghäst på 3-4 år och höll på smälla av när jag berättade att hon var 20 år och en av auktionshästarna.

Elfur kan tölta fort som en galning och ibland är jag lite sugen på att ställa upp i någon liten tävling med henne men jag vet inte…. Hennes enda fel är att när Elfur blir laddad så biter hon sig fast på bettet men det är bara att släppa/lätta så har hon inte så mycket att dra i och då kommer hon på sig själv. Det försvinner mer och mer med träningen hon får och idag kan man bara skratta åt det men det är lite unghäst fasoner nästan men å andra sidan är hon ju nästan en unghäst ridmässigt. Det som är så underbart är att hon trots det hon har varit med om så är hon så positiv och litar på oss människor!

En sak är säker, henne säljer vi ALDRIG!

 

 

6 Comments

 • Anonymous

  >Min första häst var Taktur frá Budarholi . Pappa Flugar frá flugumyri. Ser exakt likadan ut somElfur

 • Annika

  >Vad roligt att läsa! Rätt skötsel och mycket kärlek gör ofta underverk!
  Men jag måste fråga, du skrev att det var negativt att hon stått på fri tillgång och att det var bättre när ni kunde kontrollera hur mycket hon åt, hur menar du då? Jag menar man kan ju inte tvinga i hästen mer mat än vad hon vill ha?

  //Annika

 • Ing-Marie

  >Hej Camilla
  När jag läste om alla dessa hästarna och deras öde rullade tårarna fritt (människan är ett otäckt djur i många lägen). Det var ju för väl att det i alla fall slutade som i sagan :-)))
  Kram
  Ing-Marie