Läsarbrev

Lära unghästen att fatta galopp

Fick ett brev som löd;

Hej!

Måste bara börja med att tacka för en super bra blogg. har skickat in 3 olika mail med olika frågor och fått super bra svar som faktikst har löst dom problemen jag hade. Så tusen tack!!

Men nu har jag fått ännu fler frågor som jag hoppas att du kan besvara. Jag är på gång att köpa en unghäst. 4årig valack riden sen i december förra året. Super go och trevlig kille. Han kan dock inte galoppskänkeln, han springer som en galningen och sen får han till någon konstig galopp, helt ojämn och orytmiskt och vingligt! Men det är ju en unghäst, men ändå. Jag hoppas att kan kanske har något tips till mig på ridövningar som jag kan rida med unghästen, och även hur jag ska få honom att förstå galoppskänkeln. Även hur jag ska kunna träna honom rätt. Jag hoppas att du kan hjälpa mig, vore verkligen jätte snällt!

Hej!

Va kul med en unghäst! Att lära en häst galoppfattning är ofta en “problem” som inte är så stort som man tror. Det absolut enklaste är att rida ut med någon/några vänner och galoppera upp för en uppförsbacke. När ni kommer till backen så fattar dina vänner galopp och då hänger du bara på. Hästar har lättare att galoppera uppför än att trava (vilket kommer göra att han inte kommer springa som en galning) så då kommer galoppen naturligt. I alla fattningar använder du rösten och säger galopp, samtidigt som du lägger till dina skänklar i en försiktig galoppfattning. MYCKET beröm när din häst gör rätt!

Så det är bara att ha kul och galoppera uppför backar! 🙂 Skulle du inte ha någon backe i närheten och inte ha möjlighet att åka iväg och rida i backar går du till steg 2. Steg 2 innebär att efter backar så tränas galoppen på samma sätt med dina vänner men på rakare vägar ute.

Genom att långlina eller longera din unghäst kan du även träna in ordet galopp. Lär hästen att fatta galopp från marken med din röst, så när du sitter i sadeln kan du bara säga ordet galopp, lägga till skänklarna försiktigt så ska hästen fatta galopp. Beröm!

En unghäst har oftast inte tillräckligt med balans att galoppera på en ridbana i början, därför kan det oftast bli att de springer som sjutton inte det blir galopp. Har de heller ingen styrka blir det lätt lite korsgalopp etc som känns jättekonstigt. Har man en travare så har man ytterligare ett litet problem och det är (om de har varit i träning) att de inte tillåts galoppera, därför krävs det mycket beröm och tålamod för att visa hästen att det är OK att galoppera.

När du sedan ska fatta galopp på ridbanan så är det lättast att fatta galopp i en hörna, ställ hästen lite utåt samtidigt som du ger fattningen med skänklarna och säger ordet galopp. I en hörna när man ställer hästen utåt så måste hästen få under sig ytter bak (där galoppen börjar), rumpan kommer lättare med och man frigör inre fram som gör att de lättare att fatta “rätt” galopp i det varv man är i.

Tycker hästen det är roligt att hoppa små hinder kan man även utnyttja det. Sätt upp ett hinder på en rak linje, trava fram till det låga hindret (lämpligt efter er utbildningsgrad) och efter hindret fallar de flesta hästar in i galopp. Beröm och uppmana hästen att fortsätta i galoppen en bit innan du saktar av.

Så tålamod, bara att träna och berömma! Lycka till!

One Comment