Läsarbrev

Kronisk lymfangit – vad är det?

Fick ett brev som löd;

Har en fråga, en häst jag känner på min ridskola har kronisk lymfangit. Kommer hon att kunna fortsätta som ridskolehäst i många år till? Svullnaden vill inte gå ner (vänster bak) trots att hon både haft bandage och varit och rört sig i hagen.. är det farligt? Hon har vart svullen ett par dagar nu, och de sista månaderna har hon många gånger haft bandage…
Hoppas du svarar!

Hej!

Kronisk Lymfangit beskrivs så här (taget från Agrias hemsida)- “Om mugg inte behandlas i tid, kan den sprida sig. Om den sprider sig uppåt och drabbar huden på skenbenet, kallas det rasp. En vanlig komplikation är lymfangit. Lymfangit innebär att lymfkärlen i hästens ben inflammerats. Lymfkärlen transporterar normalt bort vätska från vävnaderna. Vid en inflammation i lymfkärlen sker inte detta. Då samlas vätska i hästens ben som sväller kraftigt. Tillståndet kan bli kroniskt om det inte behandlas i tid. Hästen får ett så kallat elefantben.
Det kan gå så långt att hästen blir halt av muggen, på grund av att det gör ont i såren och att huden spänner av svullnaden. Så länge hästen inte har ont eller visar hälta så är det bara bra om den får röra på sig som vanligt. Är hästen svullen, brukar svullnaden gå ner när hästen får röra på sig. Om hästen har ont och haltar har det gått så pass långt att du borde ha kontaktat veterinär, det är alltså hög tid att göra det nu!”

Nu är det svårt att svara på hur kraftig lymfangit hästen har eftersom jag inte har sett den, men å andra sidan är jag ingen veterinär. Om svullnaden inte vill gå ner så är det problem, för risken är stor att hästen då har väldigt ont och därför blir halt. Jag har varit med om en häst på en ridskola jag jobbade på som hade lymfangit. Om den fick gå lektioner mycket (varje dag) samt spendera hela dagarna i hagen så hölls svullnaden i schack. Men så fort som han fick stå still för mycket kom svullnaden som ett brev på posten och hästen började markera (små halta). Det absolut bästa för en lymfangit häst är att den får gå på lösdrift så att den rör sig hela dygnet. Men det måste vara en torr lösdrift så det annars är risk för mugg och det är ju grunden till lymfangiten.

Dessvärre ser framtiden mörk ut för denna häst eftersom svullnaden inte vill gå ner, vilket inte alls är bra! Men jag hoppas verkligen att det ska vända! Lycka till!