Läsarbrev

Kan inte stå själv i stallet

Fick ett brev som löd;

Hej, och tack igen för en oerhört bra blogg!
Har dessvärre uppstått ett smärre problem. Mitt 8-åriga halvblodsto blir jätte stirrig över att stå inne själv! Eftersom hon är ganska stor (1.70), så blir man ändå rätt orolig när hon springer omkring och gnäggar i boxen, vill gärna inte få en “nervös-spark” eller bli övergången. Ger man henne lite hö brukar hon lugna sig, åtminstone till och från.
Har du några tips på hur jag kan få en självständig häst? Målet är ju att komma ut och tävla, vill ju att hon ska klara av att både ridas och stå uppstallad själv (sistnämnda endast kortare perioder!).
Mvh Maria

Hej och tack så mycket för berömmet 😉
Håller med dig till fullo, det är inte kul när hästar stressar upp sig och man kan råka bli skadad!
Och det är ju ganska bra att hästen kan stå lugnt själv inne i stallet både till vardags men även om man vill komma ut och tävla som du skriver!
Detta problem går oftast väldigt lätt att lösa men kräver att man gör en insats varje dag, regelbunden, konsekvent träning är nyckeln här!
Först och främst är det jätteviktigt att du samt de människor du har omkring dig är lugna. Håll pulsen och adrenalinnivån nere, för om ni börjar stressa upp er inombords så fort ni tar in ditt sto, för ni vet att hon blir orolig ensam så signalerar ni bara fara. Det är något vi tror vi kan dölja för hästarna men de kan lukta sig till rädsla/osäkerhet eller fara. Du/ni måste vara helt lugna inombords och verkligen veta att det inte alls är någon fara att stå inne själv!

En fråga är hur hon är att göra i ordning själv i stallet innan hon ska ridas? Jag räknar med att hon tycker även det är jobbigt, så börja träna så här;
Har du möjlighet så gör i ordning henne ute på tex ridbanan så att hon ser de andra hästarna men är själv med dig. Efter träningspasset (när hon är trött), går du in en vända i stallet och ställer henne där hon ska stå sedan (bind inte upp henne i början), ge henne en godisbit eller en morot, borsta snabbt av henne och gå sedan ut och släpp henne i hagen. Ge det några dagar/en vecka så kommer hon vara lugn i stallet och du kan vara längre och längre stund i stallet själv och då tar du den huvudsakliga skötseln efter passet i stället för före. Efter det kan du, i och med att det går bra, efter ridpasset ställa in henne i boxen och ge henne lite mat som belöning innan du släpper ut henne igen.
Så slutsatsen är; Var noga med att hon dock är trött helst både psykiskt och fysiskt när du gör detta. Du måste vara lugn både på utsidan och insidan. Sysselsätt henne när hon är inne med en godisbit, skön bortsning, lite massage eller mat i boxen. Träna korta stunder så att hon inte hinner stressa upp sig utan är lugn hela tiden och utöka tiden succesivt.
Lycka till!

One Comment

  • Ninni - en satsande ridskoleryttare

    >Hejsan!
    Kolla gärna in min blogg: http://pauliinanilsson.blogg.se , även kallad En Satsande Ridskoleryttare.
    Just nu har jag en "dagens blogg"-tävling pågång där det ända du kan vinna en länk till din blogg, det ända du behöver göra är att kommentera "jag är med"!

    Btw. Väldigt fin blogg 🙂