Läsarbrev

Hjälp med min ponny

Fick ett brev som löd;

Hej!

Jag har en ponny. 138 i mkh. Korsning mellan connemara/russ/newforest. Han är 18 år gammal och ganska välutbildad. Jag har haft honom sedan 2007 då jag var 11. Jag har lärt mig VÄLDIGT mycket sedan dess. Mycket tack vare honom.

Nu har jag börjat ta dressyren mer på allvar och vill verkligen öka min kunskap. Jag rider ungefär 6 gånger i veckan därav ungefär 2 är dressyr.

Problem 1: Han går på tygeln stadigt och fint i både skritt och trav. Speciellt i traven. Men han vägrar söka sig neråt i galoppen. Jag vet inte vad jag ska göra längre. Jag testade med halsförlängare en gång bara för att se ifall det var jag som var problemet men han bara gick med huvudet högt och brydde sig inte alls. Jag har börjat fundera på om det kan bero på att han inte är tillräckligt musklad eller något. Kan det bero på det? Isånafall har du något tips på övningar man kan göra för att han ska få mer muskler?

Problem 2: Han vill inte gå i skänkelvikning i traven! I skritt funkar det utmärkt men man måste verkligen vara på honom så att han inte tappar farten.

Problem 3: Han tycker det är jättekul att hoppa hinder i skogen och på terrengbanan men i paddocken vägrar han direkt.Jag tror det beror på att han tycker det är tråkigt. Men jag vet inte hur jag ska göra för att få honom att tycka det är kul igen. Han tycker att det är allra tråkigast att hoppa bana medan han tycker det är lite roligare med studs och liknande.

Hej!
Problem 1: Svårt att säga vad det beror på utan att ha sett hur din ponny gör eller hur du rider men jag skulle ta hjälp av en duktig ridinstruktör som kan hjälpa dig med detta. Sitter du lika stadigt och avslappnat i galoppen som i traven, glappar tygeln? Det gäller självklart att vara lätt på handen men det viktigaste är att tygeln får inte glappa! Varje gång tygeln glappar blir det ett litet ryck i munnen och vem hade velat gå i fin form om man fick ryck i munnen? Förutsatt att du göra allt detta rätt skulle jag råda dig att släppa fokuset på huvudet och koncentrera dig på att din ponny jobbar bakifrån. Se till att din ponny svarar för framåtdrivande och förhållande hjälper, rid mkt tempoväxlingar, igångsättningar och avsaktningar, löshoppning, tömkörning, klättra i backar etc. På detta sätt ökar du både lyhördheten och stärker muskler i rumpa/rygg. Oftast brukar formen då komma automatiskt!

Problem 2: Förstår han vad du vill? Är han stel eller har spänningar som gör att han inte riktigt klarar av det du ber honom om? Har han styrkan att gå i skänkelvikning i trav? Rider du för tvära skänkelvikningar? Som du förstår är även denna fråga svår att svara på utan att ha sett er. Även här skulle en bra tränare kunna hjälpa er. Jag skulle råda dig att backa ett antal steg, kräv inte hela skänkelvikningar i trav utan att din ponny (i trav) ska flytta sig enbart några steg med bibehållet tempo, tex till och från spåret. När detta fungerar ökar du successivt kraven.

Problem 3: När det gäller hoppningen så måste du göra det roligt för honom och strunta i det han tycker är tråkigt. Måste du hoppa på ridbanan? Kanske skulle hoppa ute ett tag? Gör bara sådant han tycker är kul ett tag, hoppa studs, kombinationer, serier, gymnastikhoppning etc och ha bara kul. När det sitter och ni två har släppt all prestation på hur det ska vara då kan du prova att hoppa lite mer utspridda hinder, banor etc.

Tips – glöm inte att ha roligt med din ponny! Har man roligt så gör man det bra, det gäller både dig och din häst!
Lycka till!