Läsarbrev

Rädd för sprayflaskor?

Många har problem med att spraya sin häst, så här kommer lite tips på hur du tränar bort detta!

Ha gärna en medhjälpare som håller i hästen. Du håller i sprayflaskan (fylld med tex vatten i början). Ingen av er får under denna övning titta hästen i ögonen utan är avslappnade och gör inte en så stor grej av det hela.
Hästen skall hållas ganska kort (jag använder en duallygrimma men har ni ingen att tillgå går det med en vanlig grimma) men vill hästen gå iväg så står den som håller hästen bara still och hästen kommer då gå runt denna person.

Du går fram till hästen och håller sprayflaskan i den yttre handen och sprayar utåt/nedåt för att hästen ska vänja sig vid ljudet. Håll gärna den inre handen på hästen. Blir hästen rädd och går i väg håller medhjälparen hästen kvar (dock utan ryck och slit) medan du enbart följer efter. När hästen stannar går du därifrån, några meter bort, räknar långsamt till 3 och går tillbaka och gör samma sak igen (medhjälparen står kvar hela tiden).

Gör om detta tills din häst står still och börjar slappna av när du sprayar. Om din häst står still medan du sprayar kan du då låta medhjälparen gå iväg med hästen i en stor volt för att komma tillbaka till dig (denna gång står du kvar).
Fortsätt jobba, successivt närmar du dig din häst med sprayflaskan och sprutar närmare och närmare tills du till slut kan spruta direkt på din häst. När hästen står kvar avslappnat går du iväg alt när hästen är jätteduktig – medhjälparen går iväg med hästen. När du eller medhjälparen går iväg fungerar det som en belöning för hästen dvs när den gör rätt så slipper den det jobbiga. Varför man ska räkna till tre är för att hästen behöver dessa sekunder att tänka över och ta in det som har hänt.

Känn dig inte tvingad att prata med din häst, om du eller din medhjälpare känner er nervösa inför detta eller kanske blir lite irriterade så avslöjar er röst detta och skapar större oro hos hästen. Försök att hålla er puls och adrenalinnivå nere! Ni vet ju att ingen häst har dött av att bli sprayad!

Tänk på hur du närmare dig hästen med sprayflaskan. Gå inte mot hästen med sprayflaskan i högsta hugg utan håll den nära din kropp. Gör detta grundligt och ha ett enormt tålamod så borde ni ha kommit över detta problem på några dagar!
Lycka till!

One Comment

 • Anonymous

  >Välkomna till NYA FreJos!

  Nya spännande saker att handla och vi inväntar ytteligare varor..
  Dessutom har vi kvar av sortimentet från JIN Stirrups som vi säljer till vrakpriser!

  Kommer bland annat att sälja märken från USA som Equine Couture & Tuff Rider som ej säljs i Sverige, har redan fått förfrågningar om att ta hem vissa saker i dessa märken..

  Klicka in och ta en titt vettja