Våra hästar

En vanvårdad häst´s väg tillbaka till livet!

Elfur köpte vi i augusti på den Islandshästauktion i Skåne som var mycket omtalad i press och radio. 36 hästar hade blivit beslagtagna av polisen då de hade stått instängda i ett kostall utan mat i över 5 månader. Jag har tänkt att jag skulle dela med mig av dessa bilder innan men har inte riktigt hunnit med. Men här kommer Elfurs vistelse hos oss i bilder!

Bild 1 och 2; Elfur i jourhemmet där hon befann sig mellan 13 maj till 2 augusti då vi hämtade hem henne. Är det inte fruktansvärt, kan knappt tro idag att hon såg ut så här…..
Bild 3; Elfur med sitt föl, då hade hon varit hos oss i 9 dagar. Utmärglad men man kan ändå se att på bara 9 dagar så har hon ätit upp sig en del, trots att hon har haft en begränsad foderstat sedan hon kom. Av erfarenhet ställer jag inte en utmärglad häst på fri tillgång på hösilage då deras magar inte klarar en sådan omställning utan ökningen har kommit succesivt, då de oftast även tillgodo gör sig fodret bättre.
Bild 4; Elfur efter 22 dagar, revbenen är inte lika synliga, halsen börjar komma tillbaka och till och med lite mer rumpa har kommit.
Bild 5; Elfur efter två månader, visserligen har lite vinterpäls kommit men revbenen är borta, halsen är till största delen tillbaka, även rumpan är betydligt bättre.
Elfur idag; Har inga dagsaktuella bilder till er men ska fixa det om ni inte vill se henne med vintertäcke i snöstorm? Idag är hon ganska fin i hullet. Halsen och rumpan är betydligt bättre men kommer nog aldrig bli vad de en gång var. Ryggen ä fortfarande ganska spetsig men vi kommer att börja träna henne nu under våren med mycket tömkörning etc så att vi kan bygga lite ryggmuskler på henne. Det är också av yttersta vikt att hon hålls fräsch då hon nu är 20 år i år. Plus att det märks på henne att hon vill göra något, hon är så fruktansvärt social, trevlig och arbetsvillig, underbarare häst får man leta efter!

Men jag kan inte låta bli att reagera på hur snabbt hon tog sig i hull här hemma bara på några dagar och veckor medan hon stod i jourhemmet i 2,5 månad utan att ha lagt på sig mer hull….

5 Comments

 • britt-marie

  >Lilla gumman!
  Hon är söt.
  Hur kan man göra så mot ett så underbart djur.
  Vilken tur att hon kom till er!

 • Caroline

  >Vilken tur att det finns människor som vill hjälpa de stackars djuren! Jag har fått hem en D-ponny, sedan en månad tillbaka, helt sönderstressad och sönder riden, ont över allt. Men hon börjar bli mycket bättre!
  Titta gärna in på min blogg!

 • Anonymous

  >Var där, såg henne, minns henne. Vill gärna se dagsfärska bilder. roligt att allt går bra. Någon som vet var de andra hästarna hamnat?

 • Elise

  Skönt att hon har tagit sej så bra och att hon nu får ett bra liv!

  Men det som jag reagerade på var jourhemmets brister. Hur kan myndigheterna omhänderta djur och sedan låta de komma till jourhem som inte uppfyller djurens behov? Jourhem borde undersökas extra noga och ställas hårda krav på, de tar ju emot djur som har kommit ifrån odrägliga förhållanden och lidit. Även den psykologiska biten är viktig.

  Det är jättebra med den här dokumentationen du har gjort, hoppas fler gör det så för att medverka till att jourhemmen blir vad de borde vara, inte bara en luckurativ inkomstkälla.