Vårt dagliga liv

Det här med att köpa häst och vad som står i annonsen…..

Både Kristian och jag har ju bestämt oss för att minska ner antalet hästar. Dels för att det är för mycket jobb och för att vi kan inte ge alla hästarna den tid som vi tycker de förtjänar. Att ha fyra avelsston är lite för mycket just nu och eftersom vi även har 4 unghästar så har vi inget ridbart, vilket är skittråkigt! Så vi har lagt ut några av hästarna till salu och har tänkt att sälja alt byta till någon ridhäst. MEN herregud vilka hästar det finns där ute och då menar jag inte i positiv bemärkelse!

För det första vilka fantasipriser många av hästarna har! Att hitta rätt hem verkar inte prioriteras utan enbart att tjäna pengar. Majoriteten av dessa hästarna har varit till salu i 3-5 månader då kanske man måste tänka efter, eller?! Självklart kan det ta tid att sälja hästar, speciellt om man är mån om sin häst och vill hitta rätt ryttare men nästan ett halvår? Nja då begär man troligen för mycket så att man utesluter de lämpliga köparna.

Vad sägs om en 5 åring men inte speciellt bra stam, ganska låg blup, knappt riden som bockar iväg precis när du har suttit upp för 90 000 kr?
En underbart vacker valack på 12 år som inte litar på människor, precis grundutbildad som sticker ibland och inte går att fånga i hagen för 75 000 kr?
En 6 åring som är också precis grundriden men som hoppar och skuttar? När jag frågade vad “hoppa och skutta” betydde så kröp det fram att han bockar av sina ryttare, sparkar bakut och stegrar. Dessutom går det inte att fånga honom i hagen för då vänder han häcken till och hotar att sparka dig, allt för det fashionabla priset 45 000 kr!
Ett sto med okej blup och stam men med mycket vilja, vid frågan vad de menar med mycket vilja (med vilja brukar man säga inom islandshästvärlden en framåt och pigg häst) så var det att stoet enbart vill göra det hon vill annars var det mycket protester och hon kunde skicka av en…
En 16 åring valack som kräver balanserad ryttare betyder senare att ägaren har “trillat” av ett otal gånger…
Ett sto på 17 år där prisets höjdes 20 000 kr inom loppet av några månader.
Ett annan som måste arbeta varje dag annars annars går den inte att rida längre
Hästar som är utannonserad för under 40 000 och som är “allt av intresse” i byte. Men vill ha hästar för över 60 000 i värde om bytesaffär ska göras, fastän hästen har varit ute till annons i över ett kvartal och godkände ett byte för bara några veckor sedan mot en häst i samma värde.

Vad ska man säga? Var finns alla “normala” hästar? Varför går det inte att fånga så många hästar i hagen? Detta är ju skrämmande! Var finns alla hästar som inte kastar av en och som går att fånga i hagen till ett överkomligt pris?

P.S. Mitt irriterade inlägg om att jag avskyr att folk inte har hört av sig har haft resultat, 3 av dessa personer har nu hört av sig! D.S.