Läsarbrev

Tillpassing av sadel

Satt och rensade bland mina mail och har hittat följande mail som jag helt hade missat;

“Har en liten fundering angående sadel tillpassning, har en sadel jag är väldigt förtjust i som jag nu haft i lite över ett år.
Dock undrar jag ifall återkommande stelhet i korset/länd kan bero på sadeln? har en equiterapeut som klämmer igenom honom regelbundet o de senaste halvåret så har han haft stelhet på samma ställe. Nu var det ju som så att han hyfsat nyligen har haft borrelia/ehrlichias, men eftersom tröttheten o oviljan att gå fram försvunnit helt o han är sitt vanliga piggelin, men att stelheten i korset verkar vara en grej för sig.
Har du ngt bra tips på att se om sadeln fortf ligger bra på honom? Jag kan mig tycka att han får betydligt större avtryck/svett under bakre bossorna, men ser ändå ut som den legat mot hela ryggen om man går efter avtrycken.
Kanske har du ngt annat tips om vad det kan bero på, då han kastar med huvudet (tänder kollade och gör detta oberoende på vilket bett jag anv) o vill ställa halsen åt höger/låser vänster sida samt känns som han springer utan rygg? Equiterapeuten har aldrig hittat ngn stelhet i nacke eller hals konstigt nog:)
Mottager alla tips:)

Jag tycker att det låter som det faktiskt är sadeln speciellt med tanke på att du har kollat tänderna och att du regelbundet tar ut equiterapeut.
Sadelpassning är en hel vetenskap men jag ska försöka förklara det enkelt.
När jag kollar sadlar så lägger jag på den på hästens rygg utan ngt under dvs inget schabrak eller någon vojlok. Jag kollar bakifrån så att man kan se ljuset i hela tunneln längs med hästens ryggrad. Jag kollar från sidan att sätet är vågrätt så att sadeln inte hamnar i fram eller bakvikt. Sedan känner jag med handen överallt under till, hur den ligger sadeln på hästen? Klämmer den någonstans? Eller är den väldigt lös/släpper någonstans? Ligger den till hela vägen längs med ryggen eller gliper/lättar den? Vid manken ska du få in minst två tre fingrar mellan framvalvet och manken, kan du det? Ligger sadeln ok sätter jag på en sadelgjord och kollar över sadeln igen som ovan.

Något som är jättebra och som jag råder alla att göra lite regelbundet är att ta ett ljust (förslagsvis vitt) lakan. Klipp till det som ett schabarak eller en vojlok och lägg endast den under sadeln när du rider. Rid seden ett vanligt pass. Därefter kan du svart på vitt se hur sadeln ligger på din häst när du rider. Var sadeln trycker mer, var den släpper etc. Skitbra också att kolla av sadeln med jämna mellanrum såhär eftersom hästens rygg och muskler ändrar sig med träning, vila etc. Lycka till!