Träningstips

Lastträning av hästar – lite tips

Fick en kommentar som löd

“härligt med lättlastade! Har du några tips att dela med dig av? Min häst är j*vligt (om man får uttrycka sig så) envis att han inte ska på! När han väl är på så är de hur lungt som helst och av backar han som en pärla men på de ska han icke. 30-40 minuter är ju inte direkt nån hit om man ska iväg på träning/kurser eller framtida tävlingar. :S
(långt det blev. ^^)”

Så jag tänkte berätta lite om hur jag/vi brukar lastträna våra hästar!
För det första gör jag aldrig någon större grej av lastningen, att börja lasta samma dag som man ska iväg är inte det optimala utan det bästa är att börja träna när man inte ska iväg och har mycket tid. Annars blir det bara stress, irritation och det känner hästen mer än vad du tror.

Flera av våra hästar har varit väldigt svårlastade, dvs sådana som tex drogas innan de ens kan tvingas in i transporten och det är inte okej tycker jag!
Vårt släp står uppstallat utanför stallet och när jag brukar lastträna tar jag in hästen från hagen och går en tur upp i släpet innan jag tar in hästen i stallet och den får mat. Samma sak gör jag på morgonen, en tur upp i släpet innan hästen får komma ut i hagen. Är det en lite svårlastad häst gör jag dessutom samma sak innan jag ska rida och efter att jag har ridit. På detta sätt brukar även de mest rädda, envisa, osäkra och bestämda hästar kunna lastas efter 1-3 dagar.
Vårt släp har frontutlastning och med svårlastade hästar öppnar jag alltid den så att det blir ljust och att man kan gå igenom släpet, det brukar underlätta hemskt mycket. Även om du inte har frontutlastning så öppna dörrar och ev fönster så att ljus kan flöda in i transporten, vem hade velat gå in i ett mörkt hål, där du inte vet vad som finns?

När jag tränar lastning har jag en långt grimskaft till grimman alt repgrimman. Jag går med hästen efter mig fram till släpet, helt obekymrat utan tanke på att det är något läskigt eftersom jag VET att det inte är något läskigt att bli lastad och denna energi försöker jag förmedla till hästen. Jag fortsätter gå tills jag känner att hästen stannar, sedan arbetar jag jag steg för steg upp hästen i släpet. För varje steg hästen tar ger jag eftergift och släpper spänningen i grimskaftet. Hästen får tänka och fundera innan jag kräver ett steg till osv. Hästen får inte titta åt andra håll men jag tillåter att den krafsar med hoven eller nosar i början (eftersom den gör detta då den undersöker). Skulle hästen “frysa” fast och vägra flytta sig, arbetar jag med att hästen ska röra sig åt sidan för att när det har lossnat kunna ta ett steg framåt. Jag arbetar mycket med rösten och berömmer samt klappar när hästen gör rätt.

För riktigt svårlastade hästar rekommenderar jag horsemanship för att först klargöra ledarskapet och sedan lastträna. Om du inte skulle behärska detta själv kan jag rekommendera Monty Roberts DVD´er eller ta hjälp av någon som vet vad de sysslar med. Jag går fram mot transporten och precis innan hästen stannar/vägrar gå in i transporten börjar jag rygga dem och ryggar tills jag känner att hästen ger med sig, då går jag fram igen och återigen börjar jag rygga hästen innan den stannar. På detta sätt arbetar jag precis som med tonåringar 😉 När jag ryggar hästen säger jag -Nej du får inte gå in i släpet och hur reagerar då tonåringar (och även många vuxna?), jo, du säger inte vad jag får eller inte får, jag vill gå upp i släpet! Nu är inte hästar som tonåringar men denna metod funkar faktiskt bra på dem! För varje gång jag går fram efter att ha ryggat brukar jag komma ca 0,5-1 meter längre fram mot släpet. Och poff så är man inne i släpet!
Hade en väldigt svårlastad häst här förra sommaren, som tog ca 4 timmar att lasta och sex vuxna för att få hit…. Han arbetade jag såhär med, det tog ca 30 min första dag innan han var inne i släpet. Andra dagen var han lite tveksam men efter en kvart hade vi varit inne i släpet flera gånger, tredje dagen gick han rätt in!

Så alla ni som har svårlastade hästar, allt ni behöver göra är att träna i några få dagar men tänk på er egen inställning och vilken energi ni sänder ut!
Lycka till!

4 Comments

 • Emily

  >tack så mkt för tipsen! 🙂
  Ska ta och sätta igång lastträningen innan sommaren när de är dags för lektioner osv.
  Än var det första dagen när vi hämtade hem honom som vi har lastat, dock fick vi göra om de hela 3 gånger för vi skulle till en klinik och göra besiktning och sånt så blev tre på och av. Han är iaf inte rädd utan bara envis. Nu har vi ju lärt känna varandra bättre så förhoppningsvis gör det en del! 🙂

 • Pernillha Engström

  >Har läst lite "här och där" på din blogg och vill bara säga att du har en härlig blogg!!

 • Camilla Prager

  >Emily – det var så lite så! Hoppas det kan hjälpa på ngt sätt!

  Pernillha – Tack så hemskt mycket, blir jätteglad av din kommentar!