Läsarbrev

Hur kan man få hästen possitivare till paddockridning?

Fick ett brev som löd;

Hej! Jag har en islandsvalack på 10år, vi har kompanjerat i snart fem år. Nu under höst/vintermånaderna blir vi tyvärr tvingade till att vara i paddock/rundcorallen för att kunna hålla igång någon form av träning. Liten beskriving av mitt problem; Hästen min har väldigt mkt energi och kraft när vi rider ute, ibland till gränsen till okontrollerbar light, därför försöker jag jobba mkt med lydnad eftergift på bana men även när jag rider ut. Tyvärr är han ju en helt annan häst på banan, ibland känns det som han faktiskt “dör”.. Dock känner jag denna kille så pass bra att jag vet att han bara maskar men måste ju finnas en anledning till att han finner ridande på bana tråkigt? Försöker varva med att träna olika saker varje pass och tränar hellre kortare fast intensivare pass exempelvis vill jag jobba övergångar gör jag det kanske i 30min max osv, ibland tömkörning eller lite NH i rundcorallen, ska väl passa på att erkänna att jag själv inte är ngt stort fan av att rida på bana heller, smittar ev sig eller? Men jag brukar som sagt vara väldigt ambitös när jag väl bestämt mig för att rida i paddocken även om jag hellre rider ut:) Lite frustrerande då jag upplever att jag kan nå en helt annan nivå av samling och aktion ute men att i paddock får man kämpa som en gnu för att få honom att överhuvudtaget anstränga sig och ha ngn form av bjudning.Känns trist att dels själv känna att det är tråkigt att rida i paddock men ska jag behöva “tvinga” hästapållen blir det än värre:) Några ideér för hur jag ska kunna öka hans arbetsanda på bana? Eller ska jag bara vara hårdare mot honom? Hoppas du har några förslag! //Mvh Lisa

Detta är ett problem som ganska många hästägare har. Tycker dock du gör ett jättebra jobb med att variera ridningen och även lägga in lite NH och horsemanship! Bra att du också rider kortare men intensivare pass, men nu har ni hamnat i en ond cirkel och ja tyvärr så smittar din inställning av sig! Men det är ju inte så konstigt att det blir så, du vet ju hur din häst kommer att vara redan innan du har suttit upp… Hur skulle du kunna tro att det skulle bli annorlunda idag?

För att bryta denna onda cirkel ska du få ändra på en hel del! För ni måste hitta tillbaka till glädjen igen, både du och din häst! Man ska ha kul tillsammans och om man gör något som man tycker är kul gör man det också bra!

Så vi börjar på ruta ett igen, glöm det här med formen för ska vi säga två veckor? Ärligt talat vad spelar formen för roll när din häst inte går fram eller tycke det är roligt, eller hur? På dessa två veckor borde du ha sett en viss förändring och då ska du småningom börja inkludera lite mer ridövningar och krav på formen igen men bara i mycket små doser i början för att succesivt öka.
Det är möjligt att du kanske inte har vänt den onda cirkeln helt och hållet efter två veckor, ta då någon vecka till eller om du saknar ridningen för mycket försök att få ihop ridningen med de tips jag ger nedan.

 • Ta och håll på med din häst från marken, inte i form av ren NH nu i rundcorall utan bli vänner från marken först. Allt handlar ju inte om att rida! Sätt på ett långt grimskaft eller en longerlina och led honom över presseningar, ha presseningar på ryggen etc. Ta två hinderstöd och lägg en bom på en höjd av ca 1, 50-1,60 och gå under denna med din häst. Ta sedan så småningom flera likadana hinderstöd med bommar på rad och gå under dem allihopa. Lägg presseningen över alla hinderstöd och gå under alltihopa, gå även in och vänd mitt under.
 • Gå ut och gå med honom, har du en skog i närheten kan du gå slalom mellan träd och få honom att följa dig över stock och sten.
 • Rid barbacka lite mer så tränar du din balans dessutom, träna på att öppna och stänga grindar från hästryggen etc.
 • Löshoppa är jättebra både för din hästs muskler, han lär sig att lyfta på benen och får vara lite fri och busa!
 • Släpp honom lös på ridbanan och busa med honom!
 • Gör en trailbana, med konor, bommar och eventuellt små hinder att hoppa över, rygga mellan bommar, rida slalom etc
 • Även om du rider normalt, använd gärna lite bommar och småhinder när du rider, brukar bli lite roligare då! Tycker din häst att det är kul, kan han få hoppa ett hinder som belöning t ex.
 • När du rider “vanligt”, minska kraven avsevärt och ta en sak i taget i början. Vill du att han ska gå fram? Kräv då det men kanske bara 10-15 meter i början och skippa formen. Gör han som du vill låt honom då pausa, så att han direkt får en belöning för att han gjorde som du ville. Vill du att han ska gå i fin form så begär det, men bara i 10-15 meter och låt honom pausa igen och då skippar du framåtbjudningen.
 • Var noga med att beröm honom direkt när han gör rätt, med rösten och med massor med pauser och smekningar på halsen. Med positiv förstärkning (finns mycket att läsa om på nätet) kan du lätt få honom att tycka saker är roliga och få honom att vilja jobba för att kunna få mer beröm av dig. Så överdriv, massor med beröm! Det kan knappast bli för mycket, speciellt när du nu ska vända denna dåliga trend.
 • Rid ihop med några kompisar och hoppa, rid över bommar eller bara vanlig ridning. Ni kan göra lite lekar (du vet som man gjorde när man var liten) t ex följa john, gymkhana m.m.
 • Gör lite gympa till häst (se t ex mina inlägg “gympa till häst del 1 och 2)
 • Släpp fokuset från honom och lägg fokuset på att ha kul!
 • Rid på ridbanan och låt honom gå som han vill, i det tempo han vill och vart han vill. Skulle han stanna? Driv på honom men låt honom gå sedan. Träna dig på att åka häst just nu och att du inte behöver rida varje steg.
 • När du rider på ridbanan träna vikthjälpena i alla gångarterna. Kan du vända över ridbanan med hjälp av bara vikten?
 • Fläng rid lite tex i form av ökningar och minskningar, (se mitt inlägg tempoväxlingar) hur fort kan du skritta utan att han börjar trava eller tölta? Hur långsamt kan du skritta utan att han stannar? Hur fort kan du trava utan att han börjar galoppera? Hur långsamt kan du trava utan att han saktar av till skritt eller tölt? Men kom ihåg bara korta perioder!
 • Ändra gångarter ofta (se mitt inlägg gångartsväxlingar) så att ni aldrig fastnar i någon gångart utan ändra din ridning hela tiden.
 • Byt varv ofta!

Nu har du fått lite tips och jag hoppas det ska vända för er! Är det något du undrar över så hör av dig och håll mig gäna uppdaterad om hur det går! Kom ihåg att din nya livsfilosofi är “idag ska vi ha kul”!

2 Comments