Läsarbrev

Hästrädd med hästdrömmar

Fick ett brev som löd;

Hej!
Annica heter jag och är 26 år. Jag bor i norrbotten med min sambo och våran son Harry 2 år (två hundar o två katter).
Vi bor i ett hus i skogen utanför arvidsjaur.
Jag har lite funderingar kring häst som jag hoppas att du kan hjälpa mej med.. Ska försöka korta ner bakgr. historien.. 😉
Jag har alltid varit intresserad av djur i allmänhet. Har gått naturbruksutbildning, inriktning smådjur.
Då jag var liten och de få gånger jag då fick träffa hästar så blev jag biten eller trampad på. Det kan ju ha bidragit till min stora reservation inför hästarna idag.
Men sen gick jag en kurs där vi fick vara på stallet ett par gånger, och jag fick lära känna en häst som jag till slut galopperade med..! Vilken känsla, vilken upplevelse! Efter det så har mitt intresse skjutit i höjden, och nu börjar drömmen om att faktiskt äga en egen häst ankra sej fast.
Har min svägerska i byn som också är sugen på häst, hon har ridit mer än jag, men är ändå relativt nybörjare hon också.
Vi tillsammans har börjat läsa på, och söker bra böcker med enkel information.
Jag frågar nu dej med din erfarenhet, hur du tycker att vi ska gå till väga härnäst?
Om våran dröm i framtiden är att äga varsin nordsvensk, kanske före det steget skaffa varsin shettis?
Våran tanke är ju att skaffa sk “läromästare”. Någon äldre valack som accepterar nybörjare s a s. 😉
Men på vilket sätt tycker du att vi ska “utbilda” oss? Är det ridskola som gäller, eller små kurser?
Vilka kunskaper behöver man egentligen för att skaffa en egen häst? Och hur avancerad ridning ska man behärska?
Finns det någon bok som är exceptionellt bra för nybörjare, okunniga? Skulle även önska att det fanns något “hästords-lexikon”..?
 Alla tankar och tips tages varmt emot! Vet du av någon eller något här uppe som kan hjälpa oss på vägen?
 Med Vänliga Hälsningar

Hej!

Va kul att ni är så intresserade och sugna på att skaffa en häst! Tyvärr vet jag ingen på rak arm som kan hjälpa er. Vet bara en tjej som bor i Mickelträsk men vet inte hur nära det är er?

Mitt första tips är att inte skaffa en shettis som första häst. Shettisar tänker många att det är så små och snälla och därför lämpliga som barn eller nybörjarhäst. Just därför är shettisar ofta ponnyer som skapar en hel del problem eftersom de just hanteras av små barn och nybörjare. Rent generellt kan man säga att ju större desto snällare och desto mindre desto tuffare. Ridskola är självfallet jättebra och ni kan få en bra, grundläggande ridutbildning! Nackdelen med en ridskola är att det koncentreras väldigt mycket på ridningen och väldigt lite på hanteringen. Det är inte så ofta man får vara med och hantera hästarna, se dem integrera med varandra i hagen, stallsysslor som mockning, foder, skötsel, sjukvård, lastning m.m. Jag skulle annars börja med att kolla vad det finns för hästgårdar i närheten och se om man kan få vara med och hjälpa till där med allt som förekommer med hästar. Kanske har de även någon snäll häst som ni kan få ridlektioner på?! Hör er för, sätt upp lappar på ridskolan, hästaffären, annonsera på Blocket, Hästnet eller Bukefalos.

Jag skulle också kolla alla typer av kurser, föreläsningar etc som hålls i närheten av er och delta på dem – då man lär sig oerhört mycket av att bara titta! Det finns väldigt mycket böcker därute som är jättebra och jag kommer tipsa om flera här på bloggen inom en snar framtid! Men några böcker som är kanon är -Från mina händer till dina av Monty Roberts (en riktig bibel), Hästhållning i praktiken av Mats Mellberg, Bonniers stora hästlexikon och Allt om Hästen av Susan McBane. Med dessa fyra har ni en bra grund och kan gå vidare till många andra lämpliga böcker!

För att skaffa häst, anser jag att man behöver kunna rida hästen i alla tre gångarterna (skritt, trav och galopp) samt kunna rida ut och hoppa små enkla hinder. Handlar mest om balans men nog så viktigt om hästen skulle bli rädd och hoppa till eller liknande. Kunna ta hand om en häst i det dagliga skötseln, dvs veta vad den behöver både i form av skötsel, omvårdnad etc. Kunna grundläggande om hovvård och sjukdomar. Kan man bara ta hand om hästen kan man lära sig mer under resans gång! Dock beror det på var man ska ha sin häst. Tänker man ha den hemma ställer det betydligt mer krav på ens kunskap medan om man inackorderar den hos någon som har kunskap så kan man förlita sig på att hästen får bra omvårdnad och man kan samtidigt lära sig ännu mer! Sist men inte minst så hitta en bra hästmänniska/tränare/instruktör som kan följa med er och hitta er drömhäst som är lämplig för er! När intresset är så stort finns det en risk att man annars köper en häst med hjärtat som kanske inte alls är lämplig för en men med en kunnig expert som följer med, kan provrida, ställa rätt frågor så är chanserna stora att ni hittar er nya bästa vän!

Lycka till! Berätta hur det går!

2 Comments