Hästnyheter

Att sitta av sin häst

Fick ett brev som löd:

“Min dotter har problem att kliva av sin häst på ett säkert sätt. Avstigning med benet bakåt som är det allra säkraste fungerar inte. Hon misslyckas gång efter en annan och väljer därför att kliva av med vänster fot i vänster stigbygel. Hon gör som på en stege ungefär. Hur bygger hon upp sin självbild och hur ska hon träna för att lyckas? Hur kan jag hjälpa henne? Har du några råd att ge?”

Hej!

Stunden när vi sitter upp respektive sitter av är är ett riskabelt moment. Detta då vi har svårt att hantera/påverka våra hästar de sekunder vi befinner oss i luften. En olycka händer ganska lätt just vid upp/avsittning. Därför tränar jag alltid mina hästar att stå helt still vid upp/avsittning redan från inridningsstadiet. Men det var lite kort om min syn på hästträningen, nu tillbaka till frågan!

Eftersom det är ett barn vi pratar om hade jag gjort det som en rolig grej att sitta av för som du säger, så är det lite riskabelt att hon har foten kvar i stugbygeln när hon sitter av. Kanske har din dotter en vän eller ngn som hon ser upp till som du kan involvera och som sedan kan lära henne att sitta av på ett roligt sätt tex med “klackspark avsittning”. Se exempel på en film från Youtube nedan. Eller så kanske din dotter kan få prova på voltige där man tränar mycket upp- och avhopp? Framför allt be någon som din dotter ser upp till att prata med henne.

Lycka till!