Läsarbrev

Arbete med bakbenen

Fick ett brev som löd;

“Tusen tack för svar!! Jättebra förklarat. Undrar en till sak bara, hur vet man att hästen jobbar med bakbenen då. Om man tittar på kanske det är lättare att se men om man sitter på. Jag vet att det ska kännas som att hästen bär en och att ryggen skjuts upp. Men är det en så markant skillnad att man verkligen känner det direkt?”

Hej!

Att hästen jobbar med bakbenen är som sagt lättare att se från marken och det är inte alltid man känner det tydligt när man rider, det är väldigt olika från häst till häst. Att rida mycket tempoväxlingar, cavaletti, galoppfattningar etc är jättebra arbete. Galoppen är nog det lättaste om man vill veta hur det känns när hästen arbetar med bakbenen. Rid med magen och följ med i varje galoppsteg som hästen tar. Men istället för att röra magen och höfterna framåt i varje galoppsteg så försök att galoppera uppåt i stället. Dock vill jag betona att du ska galoppera i “vanligt arbetstempo” och inte öka tempot bara för att du rider och driver med magen och sätet.

När du galopperar – Tänk dig att du har en penna på varje höft och ett vitt papper på varje sida. I vanliga fall när du galopperar, använder du sätet och magen som den översta avlånga cirkeln, dvs att man galopperar framåt. Börja istället att galoppera uppåt som den nedersta avlånga cirkeln så “tvingar” du hästen att sätta under sig bakdelen lite mer. Men detta krävs också ganska mycket ridning men även lite träning så att du får in känslan!

Sedan skadar det inte att ta hjälp av en bra instruktör som kan hjälpa dig med din/er träning och påpeka för dig när hästen arbetar på rätt sätt. Om du får veta att hästen arbetar rätt med bakdelen och får bakbenen mer under sig är det också lättare att känna efter hur det känns!

Sist men inte minst lär dig var du har bakbenen, träna på att känna var hästen har sina bakben, när han tar ett steg osv. Ta hjälp av en början som kan stå vid sidan och titta och tala om när din hästen tex sätter ner högerbak, tar upp höger bak etc. Vet du var du har bakbenen i varje steg är det också mycket lättare att påverka! Lycka till!