Läsarbrev

Vad är det för skillnad på alla ridstilar?

Fick ett brev som löd;

Har du lust att förklara skillnaden mellan alla olika ridkonster? (klassisk ridning, western, körning, centrerar ridning, akademiskt, barrock, horsemanship m.m.) 🙂

Hej! Självklart ska jag försöka göra det men nu blir det en lång text…………

Med klassisk ridning menar jag hoppning-där man hoppar hinder med sin häst, dressyr-där man rider dressyr med hästen och fältävlan-där man är ett bra allroundekipage dvs man rider dressyr, man hoppar och man hoppar i skogen= terränghoppning. Man kan tävla i alla dessa tre grenarna.

Körninginte så konstigt utan körning med häst och vagn. Inom körning tävlar man också antingen med 1 häst (enbet) 2 hästar (par) eller 4 hästar (fyrspann). Man tävlar även inom olika grenar som man kan säga påminner om fältävlan, dvs dressyr, maraton (som terränghoppningen, flera långa etapper med hinder som man ska köra runt och genom istället för att hoppa över) och precision (som en hoppbana men med hinder man ska köra runt istället för att hoppa över).

Westernridning-rider man i westernsadel och som en cowboy 😉 Man kan tävla i massor med grenar, information hämtad från Wikipedia;

Cutting
Här vill man visa att hästen har vallinstinkt. Den ska, på egen hand hålla en kalv åtskiljd från resten av hjorden. Man får minuspoäng om domaren märker att ryttaren hjälper hästen.

Working cowhorse
Först skall man rida en bana efter ett förutbestämt mönster. Sedan skall samma bana ridas
medan man vallar en kalv.

Herdwork
En enklare form av cutting, samma regler gäller men ryttaren får hjälpa hästen med tygel och stigbyglar. Man får inte ställa upp i både cutting och herdwork i samma tävling.

Team Penning
Ett lag bestående av tre ryttare ska på viss tid sortera ut tre djur märkta med samma siffra till en fålla. Snabbast tid vinner men godkänt gäller också med ett eller två djur i fållan. Laget som fått in flest djur placeras högst oavsett tiden.

Team Sorting
Ett lag med två ekipage ska på tid sortera 10 djur i nummerordning från en fålla till en annan. Man börjar med djuret vars nummer lottas innan laget får starta. Laget med flest djur i rätt ordning och på kortast tid vinner.

Ridgrenar

Western Horsemanship
Denna gren är en typ av dressyr. Man rider ett angivet mönster där hästen skall visa medvilja. Motstånd ger minuspoäng. Utförandet av mönstret, exakthet i momenten, ryttarens sits, hållning och hjälper är det som i huvudsak bedöms.

Western Riding
Grenen påminner om Western Horsemanship men här bedöms gångarter, galoppombyten som skall ske med samtidigt med fram- och bakben, lydnad och uppförande. Hästens skall ridas i normalt tempo, vara känslig, lydig och ha lätta och fria rörelser. Premieras skall och betoning läggas på mjukhet, taktmässighet och hästens förmåga att byta galopp, exakt och lätt, rena byten (med bak- och framben samtidigt), mitt emellan två markeringar.

Trail
Trail är en gren som ska efterlikna naturen med grindar, broar, stockar och andra hinder. Man bedöms efter samarbetsförmåga och hur hästen lyssnar på hjälper.

Western Pleasure

Alla deltagare rider samtidigt längs ytterspåret runt arenan (fyrkantspåret). Bedömningen ligger på hästens hållning, halsen ska ligga nästan rakt och med huvudet i lod. Ryttaren bedöms efter hållning och förmåga att kommunicera med hästen. Många rider denna gren med löst hängande tyglar så man får intrycket av att hästen är ett nöje att rida (engelska: for pleasure).

Reining
Ryttaren rider ett förutbestämt mönster. Här ingår galoppombyten, spin (hästen vänder runt med framdelen och stillastående bakben), sliding stops (hästen bromsar hårt med bakbenen, se bilden) och roll-backs (hästen gör ett slidestop, vänder helt om och galopperar tillbaka åt samma håll den kom från) och ryggning. Hästen skall villigt låta sig ridas, med mycket litet eller inget synbart motstånd och skall helt kontrolleras av ryttaren. Premieras skall mjukhet, finess, snabbhet och bestämdhet i utförandet av de olika rörelserna, med bibehållande av kontrollerad fart. Reining är numera en FEI-gren.

Tidsgrenar

Notera: I Sverige är det förbjudet att fånga levande kalvar med lasso så här används en

dummy, en kalvdocka som dras efter ett fordon.

Calf Roping (Dummy Roping)
Här skall en kalv fångas med lasso. Kalven släpps iväg och ryttaren ska jaga ikapp och med ett lassokast fånga kalven, två kastförsök tillåts om ryttaren har två lasson. Tidräkningen stoppas
när kalven är fångad, hästen ryggar för att hålla lassot sträckt och ryttaren springer fram och rör vid kalven.

Calf Stopping (Dummy Stopping)
Grenen påminner om calf roping men ryttaren ska göra en dally och rygga hästen men inte sitta av. Dally är när lassot slås i en knut runt sadelhornet. När repet är sträckt stoppas tidräkningen.

Calf Tying (Dummy Tying)
Här gäller samma regler som i roping och stopping men ryttaren ska binda ihop tre ben på kalven med en, så kallad, piggistring. Tiden stoppas när ryttaren sträckar armarna i luften.

Barrel Race
Ryttaren skall rida runt tre tunnor (engelska: barrels) i ett klövermönster så att utgångslinjen

korsar ingångslinjen mot tunnan. En vält tunna betyder fem sekunders tillägg. Observera här att om man tappar hatten får man också fem sekunders strafftid. Man rider två heat och den sammanlagda tiden räknas.

Pole Bending
Man rider slalom mellan sex uppsatta stolpar med ett avstånd av 6,3 meter mellan varje. Att välta en stolpe eller tappa sin hatt/hjälm på banan medför 5 sekunders tillägg till totaltiden. Två heat rids där den sammanlagda tiden räknas.

Centrerad ridning-är en väldigt kroppsmedveten ridning som är utformad av Sally Swift (hennes böcker Centrerad Ridning och Ett med hästen). Centrerad ridning förklarar ridning från ett kroppsmedvetet perspektiv. Det vill säga du gör med din kropp det du vill att din häst ska utföra. Genom kunskap kring hur människokroppen fungerar i relation till hästens kropp blir kommunikationen mellan ryttare och häst enklare och tydligare.Centrerad ridning svarar på frågan hur du ska gå tillväga för att kommunicera med din häst. Du blir mer medveten om din kropp och dess potential. Centrerad ridning är inget man tävlar i utan man använder detta tänk oavsett om man rider dressyr, hoppning, western eller liknande.

Akdademisk RidkonstNamnet ”Akademisk ridkonst” är det namn som Bent Branderup

(skrivit flera böcker) satt på denna typ av ridkonst och som kommer från alla de ridakademier som fanns på 1500-1700 talet. Detta är alltså ingen ridkonst som ”poppat up”, utan hör till de äldsta man känner till. Den allra första skriften som är funnen om denna typ av ridutbildning var skriven någon gång runt 400 talet f Kr. av en man som hette Xenofon. Xenofon var en Grekisk ryttaröverste och en av de första att lära ut ridutbildning genom positiv inlärning och ta avstånd från våld och tvång. Från början togs ridkonsten fram för att hästen skulle vara användbar i kriget då man stred i närkamper till häst. För detta krävdes en lyhörd, modig och balanserad häst som lätt bar upp sin ryttare i olika situationer. När den unga mannen skulle utbildas inom ridakademin valdes en häst ut, en häst som skulle följa honom, ja troligtvis resten av hans liv. Därför var det noga att utbildningen både hos den unga mannen och hästen gjordes noggrant och i stärkande syfte. När hästen och mannen nått en högre grad av utbildning var det dags att ge sig ut i strid.Man tävlar inte inom denna gren utan satsar på att utbilda sig och sin häst på en stor utbildningstrappa där

man börjar från marken och när hästen behärskar olika kriterier därifrån börjar man från hästryggen i skritt, man går inte vidare till trav förrän allt är befäst i skritt. Det tar många år att utbilda en häst upp till det högsta “Riddarprovet”.

Barockridning-Barockridningen skiljer sig från den klassiska ridningen genom att man rider med en hand, därmed får kroppsvikten större betydelse. Hästen skall kunna bära sig själv och vara lyhörd för ryttarens signaler. Denna ridkonst används

fortfarande i Spanien och Portugal både inom den högre skolan och vid tjurfäktningar. Barock är en ridteknik som har fått sitt namn efter den epok då den var som mest populär, Barocktiden, och är en mycket gammal ridstil. Den går tillbaka ända till 700 e Kr . Det är på grund av detta som man inte skall betrakta barocken som en attityd, en klädstil eller något annat konstlat. Det är och förblir en dressyr på hög nivå med för hästen avancerade rörelser som från början var avsedda for strid. Därför kan man också även idag hitta rörelser i olika ridstilar i olika länder där man dagligen arbetar med hästen i fält som direkt kan härledas ur barocken. Några exempel är Equitation Camargue, Doma Vaquera, Monte Hongroise och även Western samt rörelser ur den högre skolan som Pesade, Levade, Courbette, Ballotade och Mezaire. I barockridningen används alltid enligt tradition en speciell sadel, en Selle piquet.

Horsemanship-är väldigt svårt att beskriva men oftast kommer horsemanshipen från cowboysarna och i direkt översättning betyder horsemanship hästkunskap, dvs ett person med mycket hästvett (gamla hästkarlar som ägnat hela sitt liv åt hästar och med mycket sunt förnuft). Detta har kommit att göras till en metod vid namn tex Natural Horsemanship som Pat Parelli myntade första gången. Ni som har läst min blogg sedan tidigare vet att jag inte är så förtjust i den mannen…. Horsemanship som metod är oerhört svår att beskriva eftersom det finns lika många metoder och varianter som det finns hästmänniskor och tyvärr är det många av dessa som verkligen inte använder hästvett eller sunt förnuft när de tränar sina hästar. Horsemanship handlar om hur du behandlar hästen, respekt mellan människa häst och tvärtom, att hästen ska känna en trygghet med dig som ledare etc

Jag personligen tycker att Monty Roberts är den enda som behandlar hästarna på ett korrekt sätt och hans träningssätt fungerar optimalt för mig, helt utan våld.

Hoppas jag inte har glömt något, sök gärna på nätet om du blir nyfiken på ngt jag skrivit om, det finns en uppsjö men information där ute!

One Comment