Läsarbrev

Min häst springer förbi mig

Fick ett brev som löd;

Hej, jag har haft en hyrd valack på 7 år i ca 1 månad nu, men jag har fått ett problem. Jag vet inte så mycket om hans bakgrund då han är från Polen och bara har stått i Sverige i 1 år. Men problemet är iallafall att när jag leder han kan han gå iväg, eller ibland trava iväg från mig om han ser nåt han hellre vill göra. Jag tränar från marken och är intresserad av NH, fast idag när jag skulle utöva ledarskapsöningar i paddocken ville han inte ens gå in där! Han försökte beta och trava iväg till en häst som stod och beta en bit bort. Inte förens den andra hästen gick in i paddocken som draghjälp gick han in. Men när jag skulle in i stallet igen var pappa tvungen att leda på andra sidan för att hann skulle gå in. Han är en jättestark ponny! Utrustningen jag har när jag leder han är lädergrimma och ledrep. Jag vill verkligen INTE hålla på och dra i honom hela tiden. Vore såå tacksam om du svara! Tack på förhand.
Hej!
Det låter som din ponny har tagit kommandot över dig och du har egentligen inte så mkt att sätta emot, för rent krasst 500 kg mot 70 kg – vem vinner? I ren styrka kan du aldrig vinna utan du måste använda dig av list! Så att ta tag i det direkt är att rekommendera då det är stor risk att han kommer ta över betydligt mer om han får möjlighet. För det första skulle jag rekommendera dig att hitta en bra ridinstruktör/tränare i din närhet så du kan få regelbunden hjälp på hemmaplan! Detta är inget som tränas bort på 5 min för din ponny kommer testa dig under en lång tid framöver, i början flera ggr per dag. Så du måste vara lugn, ha tålamod och vara VÄLDIGT konsekvent mot honom, sätt tydliga regler för vad du inte accepterar så att du inte tvekar en sekund för den chansen kommer han att ta! Så hitta en bra instruktör som kan hjälpa er!

Det enda tipset jag kan ge dig såhär, är när han går iväg/travar iväg från dig. Se till att du är på inhägnade ytor när du tränar honom så att han inte kan dra iväg ut på åkern tex och komma helt lös. Se till att hålla honom i en lång lina, tex longerlina men tänk på att använda handskar så att du inte bränner dig! Om han går/travar iväg låter du linan löpa, efter några meter så hugger du tag med all kraft! Känner du dig osäker så prova på en kompis eller din pappa. Du håller i linan, de tar haken i handen och springer iväg i full fart. Om du hugger tag direkt när din kompis eller pappa springer iväg är de starka i “spurt momentet” och kommer med lätthet dra iväg med dig. Men om du låter linan löpa några meter och sedan tar tag, har du mest kraft plus att du utnyttjar överraskningsmomentet. Prova på lite kompisar så du förstår vad jag menar och känner dig trygg innan du börjar leda din ponny, så ska du se att det kommer gå jättebra!
Lycka till!