Läsarbrev

Ponny som tjorvar

Fick ett brev som löd;

hej igen
har varit i kontakt med dig 2 gånger tidigare ang. vårat varmblod.Fick då kloka råd från dig och problemen är lösta sedan länge.Nu till ett nytt problem.Dottern fick en D-ponny i maj,underbar på alla sätt och vis.Första gången hovslagaren kom,inga problem.Han hade dessutom skott honom hos den tidigare ägaren.Vi var tvungna att byta hovslagare till andra gången.Då var han lite skuttig när han skulle ta bakhovarna,men det var inget stort problem.Våran nya hovslagare är en lugn person som är jättevan hästar.
Nu i veckan var det dax för att verka och sko igen,verkningen gick bra.Ville dra loss ett framben då och då.Men ingen fara på taket.Men bakbenen…….herregud vad tar åt den annars så lugna ponnyn.Han vill sparka mest hela tiden.Jag försökte mata han med hö,stryka honom prata lugnt.Vi satte honom mot en vägg,så han inte kunde svänga ut med rumpan,men inte.Vi tog dit en annan hästkompis för att han skulle tänka på annat,men inte.Sista hoven blev utan sko.Vi ska prova om nån dag igen.
Han är 18 år(varit ridskolehäst i 9 år)hos oss brukar han bli riden 3-4 gånger i veckan,ingen hård ridning.Nu sista månaden har vi ridit 5-6 gånger p.g.a regnkaos här uppe i norr.Är som stora sjöar överallt,halkigt o vägar har försvunnit.Så då undrar jag om det kan vara så att eftersom han inte är motionerad så mycket på sistone kan spela in.Problemet fanns ej där från början om du förstår.

Hej!
Underbart att höra att det går så bra!
En orsak till problemet kan vara att han har halkat/sträckt sig i hagen och har kanske ont då du beskriver att det har varit ett sådant regnkoas = halt. Dessutom har han ju aldrig gjort så innan! Nu har hovslagaren förhoppningsvis varit där sedan du skrev brevet till mig och det har blivit bättre. Annars skulle jag grundligt känna igenom honom (hela baken/låret/benet) för att se om jag kan hitta ngn värme, svullnad eller ömhet. Gör han likadant när du själv tar upp hoven och leker “hovslagare”? Hoppas det har löst sig!

3 Comments

 • Jejje

  >tack för ditt svar.Jo,han blev skodd till slut.Ingen värme el.svullnad.Syns inte alls nånting på gången.Endast när man lyfter bakbenen.
  Nu har han fått vila i 2- 3 veckor.Jag har också trott på en sträckning i hagen.Han har fått ha regntäck på sig mycket samt att vi smort in hela baken med linement.Hur länge kan en sträckning sitta i?Han kanske har sträckt sig flera gånger/jejje

 • Jejje

  >vill bara tala om att problemet är löst,han är bra nu.Vi har ridit 2 gånger nu,utan problem.Kan även ta upp bakhovarna.Tack/jejje

 • Ryttarcoach

  >Gud va härligt, så skönt att höra! En sträckning kan sitta i länge, precis som det kan göra för oss människor.
  Det är ju som blåmärken, hästar kan också få blåmärken det är bara så att det inte syns på dem som på oss….