Läsarbrev

Hur lär man hästen galoppombyten och hur ska man hålla händerna?

Fick ett brev som löd;

Hej! ;D Tänkte först skriva att jag hittade din blogg när jag sökte på google ridövningar så kom de fram bloggtoppen.se och där var du först på listan!

Sedan har jag ett par frågor.

1. Hur lär man sin häst galoppombyte?

2. Kan du ge ett par tips på vad man kan göra för övningar när man rider, vad övningen hjälper till och gärna bilder hur man skall rida ;D

3. Vad skall jag göra för att lära mej ha händerna på rätt plats? När jag rider “min” ponny har jag händerna nästan nere vid manken, om jag har dem “på rätt plats” får jag inte henne i form och jag glömmer fort att hålla dem uppe.

4. Dum fråga men vill helt enkelt få reda på det här och kanske du har nått tips ;D här kommer den:

Vad finns det för hästraser som e rätt små (gärna nästan ponny), ganska “stadiga”, “kan” gå dressyr och hoppning?

//anonym xD

Roligt att höra att jag kommer så högt upp när man söker på nätet!

Svar på fråga 1; Det enklaste sättet enligt mig att lära hästen galoppombyten är att göra den galoppövningen jag har beskrivit sedan innan, du hittar den på http://ryttarcoach.blogspot.com/2009/11/galoppombyten-och-omhoppning.html Det krävs noggrann ridning och hittar man bara känslan är det hur lätt som helst då!

Svar på fråga 2; Har lite svårt att svara på den frågan eftersom det finns så fruktansvärt mycket olika ridövningar för 1000 olika ändamål och därför är det jättesvårt att beskriva någon konkret utan att veta vad man har problem med eller vad man vill uppnå. Är ju inte heller så lätt att sätta in bilder till alla övningar….. Dessutom är det fruktansvärt tråkigt väder nu och både mina och mina elevers hästar har vintervila vilket gör att det är lite svårt att fotografera aktuella bilder, hoppas du förstår!

Fråga 3; Det enklaste tipset för att få händerna på rätt ställe är att slappna av, låt axlarna och armarna bara trilla ned, böj armbågen och låt armbågen ta ett lätt stöd mot midjan och vips så har du händerna på rätt ställe! För det kan variera beroende på om man är smal eller kraftig, lång eller kort, långa eller korta armar etc var händerna ska vara eller hur brett man ska ha mellan händerna! Se till att du inte får för raka armar för då blir du stum och hård i handen och det är då handen oftast är nere vid manken. Ha inte för kraftig vinkling på armbågen för då kan händerna lätt komma för högt upp och då får du en ostadig och okänslig hand! En annan sak som är viktig för dina händer är din sits, faller du fram och är obalanserad kommer handen att påverkas, men med en stabil välbalanserad sits får du betydligt lättare att hålla händerna rätt!

Fråga 4; Det finns många olika mindre raser som är väldigt bra hopp- och dressyrhästar, det är väldigt vanligt att man korsar tex fullblod eller mindre halvblod med ponnyraser för att få fram bra allroundhästar. Två ponnyraser som ibland går över ponnymåttet är Connemara och New Forest. Båda dessa är väldigt framgångsrika på både hopp- och dressyrbanorna. Även Welshponnyn finns i olika storlekar där Cob är den största och en trevlig allroundhäst!

Hoppas jag att kunnat ge dig de svar du ville ha och lycka till!

4 Comments

 • Anonymous

  >hej Jag är en tjej som har under en tid läst din blogg och tycker att det är jätte bra:) Hittade din blogg när jag sökte på google och fastnade direkt för den:)

  Men jag har en fråga som jag tänkte ställa. Det är så att jag red en häst som jag bara hade ridit några gånger och sen vid ett rid pass i skogen så ramlade jag av och gjorde illa handleden. och nu har jag börjar lite smått att rida en annan häst igen efter olyckan som jag har ridit på under ett års tid. Men så fort vi börjar i galoppen går det inte bra alls, känner hur jag får samma känsla som när olyckan hände och jag tappar fokus. Tänkte om du kunde ge nå tips på hur man får bort denna känsla och rädsla för jag vill jättegärna fortsätta att rida.

  Tack på förhand!

 • Jejje

  >glad jag blev när jag hittade din blogg:))

  jag har haft häst för 20 år sen,nu har jag och dottern skaffat en.Så spännande.
  Minnet behöver uppdateras + att det kommit så mycket nya hästgrejer:))jag titter gärna in här igen för lite tips & råd/jejje från norrlandskusten

 • Jejje

  >nu har jag tittat på din blogg massor…..-spännande läsning.Sätter dig på min blogglista:))

 • Anna

  >Hej

  Har precis hittat din blogg. Trevliga och användbara läsartips!
  Om jag själv skulle ställa en fråga skulle den gälla rakriktning. Har du några favoritövningar som gäller rakriktning?

  Mvh Anna