Läsarbrev

Bygga upp muskulaturen!

Fick ett brev som löd;

Hallå,hallå!

Malin heter jag och jag hittade din blogg när jag satt och googlade på “hästblogg” Gillar ditt upplägg och att du ger bra tips!

Jag tänkte faktiskt höra om du kanske skulle kunna hjälpa mig!

Jag har hållt på med dessa underbara djur så länge jag kan minnas men har haft ett uppehåll på snart 5 år pga barn och studier. Men som inbiten hästtjej så gjorde sig intresset påmint och nu är jag i farten igen =)

Till saken hör att jag precis köpt en fullblodsvalack på 3 år, han var egentligen INTE alls vad jag letade efter, för mitt mål när jag började leta häst var att hitta en stabil 10-15 åring som jag kunde sätta i gång med på en gång men efter att jag tittat på många hästar i den kategorin som inte klickade alls med mig föll jag för min “fula ankunge”. Missförstå mig rätt han är en stjärna och faktiskt allt man inte skulle kunna förvänta sig av ett ungt fullblod, lugn, stabil och trygg.

Nu är det dock så att han har varit lite av baksidan på galoppsportens medalj, han var ingen stjärna på banan och har därför inte heller blivit prioriterad på ngt sätt utan bara stått för sig själv.

När jag hämtade honom stod han i en liiiiiten hage på 5*5 m och kunde inte göra mycket mer än och vanka fram och tillbaka.

Det som är mitt lilla “problem”´nu är att jag behöver lite tips på hur jag bäst arbetar upp en frisk muskulatur på min lillgrabb då han nuvarande muskler är obefintliga..

Tömkörning har jag tänkt jag skulle börja med men vad kan man göra mer? helst från marken då jag vill låta honom vila från belastning ovan ifrån fram tills våren.

är nyfiken på ditt svar! Mvh Malin

 

Hej Malin!

Tack för komplimangen! Kul att höra att du har hittat tillbaka! Jag tror visst det kanske var meningen att era vägar skulle mötas nu så att du kunde ge honom ett bättre liv! Känns skönt att veta att han får leva ett riktigt värdigt hästliv hos dig, känner allt för väl till galoppens fram och baksida då jag var flera år på Täby Galopp (när jag var ung och smal 😉

Här kommer lite tips på träning både för muskulaturen men som även har den positiva bieffekten att man lär känna varandra 🙂

  • Tömkörning, precis som du själv nämner så har du tänkt på det. Oslagbart och kan anpassas allt eftersom!
  • Gå ut och gå med honom, klättra i backar, gå slalom mellan träd etc, ut i terrängen så att han även tränar sig var man ska sätta fossingarna.
  • Handhäst är ovärderligt! Har du ngn trygg snäll ridhäst du kan låna? Rid denna och ha din kille som handhäst så får han motion men utan belastning!
  • Löshoppning är superbra för muskelaturen, men med en 3 åring tar man det enkelt och lågt samt gör det riktigt kul! Det kommer ge mkt muskler!
  • Långlina honom, (vet du hur man gör) då kan man verkligen hjälpa hästen att jobba bakifrån. Träna mkt vägar = följsamhet!
  • Känner du till Agility (hundhoppning)? Bygg upp en bana med hinder att gå runt, över, under, mellan, slalom ja det är fantasin som sätter gränserna. Ger en enorm kroppskontroll!
  • Sist men inte minst (förrutom mkt utevistelse helst i kuperad terräng) skulle jag ägna tid till massage och stretchning, för att hela tiden underhålla musklerna på bästa sätt!

Det är väl det jag skulle rekommendera så här på rak arm, kanske någon annan som har andra bra tips?

Lycka till, vet att det kommer gå jättebra för er!