Vårt dagliga liv

Varför jag sadlade om till Islandshäst?

Eftersom några stycken har frågat hur det kommer sig att jag sadlade om till islandshästar så kommer här min historia om hur jag kom in i islandshästvärlden:

I mina ungdomsår tävlade jag en hel del fältävlan och i hoppning, relativt framgångsrikt men jag tappade bort glädjen när det blev för mycket tuffa hästar som jag hade hand om och sadlade sedan om till dressyr. Efter en ridolycka i jan 2001 var jag ordentligt skadad och rädd. Drev då ett eget stall med 12 hästar, hade 4 egna, några inackorderade samt resten av hästarna hade jag för tillridning/utbildning, tävling och försäljning. Har alltid haft en förkärlek för problemhästar men nu vågade jag inte rida dessa hästar längre! Till och med på min trygga gamla gentleman var jag rädd…

En av mina elever kom ner till mig på våren 2001 och eftersom jag inte hade några hästar hon kunde rida bestämde vi oss för att prova på att rida islandshäst, vilket ingen av oss hade gjort förrut. Jag var nog lite av en snobb på den tiden för jag tyckte att islandshästar var bara små lurviga ponnyer som man bara kunde lulla runt med i skogen. När vi kom till turridningsstallet fick jag en 27 årig valack som var trög som sjutton, ordentligt halt och såg ut som ett riktigt ök! Trots att alla mina fördomar mot islandshästar borde ha spätts på, var det ändå så jäkla kul!

Började sedan rida för Thorir (Foje Hof) när han låg utanför Smedstorp, red turridningar och/eller lektioner så fort jag hade tid och råd. Började rida några unghästar och fastän de kunde ta ett jämfotahopp åt sidan eller ett krumsprång i vild galopp så var jag aldrig rädd! Jag hade verkligen hittat hem. Red sedan lite privata islänningar och var aktiv i Ofeigur som funktionär. Red även lektioner för bla Alexandra Montan på Margaretehof.

Har haft en fot i islandshästvärlden och en fot i “stor häst världen” fram till 2008 då min “stor häst” tävlingshäst blev triangelmärkt. Jag kände att jag inte var klar med dressyren, men kom då på att jag kan faktiskt rida dressyr på en islandshäst! Efter att ha sett och ridit en del islandshästar under åren så måste jag säga att dressyrridning/träning inte är vanligt på islandshästar och här hoppas jag att jag kan bidra med mina dressyrkunskaper! Köpte min första egna islänning för något år sedan och sedan dess har det bara rullat på och de har verkligen en tendens att bli fler och fler!