Läsarbrev,  Övigt

Svar på era frågor

Har fått lite frågor från er läsare som jag tänkte svara på här;

Har du några andra frågor till mig eller något du undrar, skriv en kommentar eller skicka ett mail till info@ryttarcoach.se så svarar jag så snart jag har fått ihop några fler frågor!

Hur gammal är du? Jag är 32 år, blir 33 i år

Hur många hästar har du? Jag har idagsläget tillsammans med min sambo Kristian 8 st hästar

Rider din kille? Ja han rider även om han inte har ridit i så många år, men han utvecklas hela tiden. Hans älsklingshäst Týri är en 2 årig hingst som han hoppas mycket på. Vi har även en ny ridhäst på gång till Kristian.

Vilken är din älsklingshäst? Omöjligt att svara på, älskar alla hästarna på olika sätt pga deras personligheter. Det vore som att fråga en mamma med flera barn vilket barn hon älskar mest. Våra hästar är mina barn!

Har du gått på Flyinge eller Strömsholm? Jag är utbildad på Strömsholm.

Har du varit och jobbat på Island? Nej tyvärr! Jag var alldeles för gammal när jag gick över till Islandshästvärlden för att göra det. Dessutom är ju inte de jobben speciellt välbetalda och är man mellan 25-30 år med eget hus, häst och hund är det svårt att bara åka i väg och ha den ekonomiska möjligheten. Men hade jag fått möjligheten och det hade varit genomförbart även ekonomiskt så hade jag åkt imorn!

Vad anser du om olika bett, det finns ju så fruktansvärt många?Jag tycker att enklast är bäst, egentligen är det en svår fråga men jag har enbart vanliga tränsbett och tredelat till mina hästar oavsett utbildningsnivå. Har flera specialbett men de använder jag inte, de ligger mest och samlar damm….

Vad tycker du om hjälptyglar såsom graman, chambon, martingal, inspänningstyglar, tidemantyglar etc? Det är också en stor och svår fråga, men jag tycker samma sak här. Enklast är bäst! Martingal använde jag när jag höll på med hoppning, men nu med islandshästar använder jag det aldrig. Gramantygel är en bra hjälptygel för de som KAN använda den, har sett på tok för många hästar som har blivit ridna fel med graman och som rids mer på gramanen än med tygeln och som på det sättet lär sig att bara knäppa av. En duktig ryttare som kan rida med en gramantygel behöver den inte, så…. Thidemantygel är isåfall ett betydligt bättre alternativ som verkar när den behövs och hänger lös när hästen går bra. Gouge har jag aldrig använt, chambon är väl okej men jag är inte speciellt förtjust i den. När jag longerar mina hästar använder jag inspänningstyglar eller halsförlängare vilket jag tycker är ett bra hjälpmedel. Pessoaselen använder jag ibland då jag tycker den fungerar bra om den är korrekt inställd och hjälper hästen att få in rumpan. Vid tömkörning spänner jag aldrig in hästarna utan har alltid tömmarna från bettet, genom ringarna till min hand. Jag anser att man ska lära sig att rida sin häst utan hjälptyglar, den dag du kan det så kan man använda hjälptyglar men då behöver man dem ju inte!