Träningstips

Stark häst vid hoppning

Fick en fråga som löd;

“Tänkte bara fråga om du kunde ge mig lite tips?? 🙂
Har ridit i ca 1 o ett halvt år och ska hoppa för 4de gången på onsdag. Rider ett welsh cob/fullblods sto, hon e ganska het och stark. Vi ska hoppa en två kombination på höjden ca 40cm. Vad tycker du är viktigt att tänka på, främst för att få hästen att inte vara så stark. blir lite svårt att få stopp på henne efter hindret. tacksam för alla svar”

Va kul hoppas det går bra! Här kommer lite tips!
-Värm upp mycket! Se till att både gas och broms funkar, dvs gör mycket avsaktningar och igångsättningar. Gör halter från skritt och trav även galopp om du behärskar det. Träna ryggning flera ggr. Allt så att du känner att du har kontrollen och att DU väljer tempo och gångart och inte ditt sto. Ju mer du har ridit igenom henne desto bättre kommer hoppningen gå.
-När det gäller kombinationer så brukar hästar tända till lite extra speciellt hästar som redan tycker hoppning är kul sedan innan. Men tänk på att rid hela tiden! Det vanligaste felen man när man rider en het och stark häst är att man bara åker med och drar i tyglarna. Detta gör ju att din starka häst bara får mer stöd och kan dra ännu mer. Så se till att rida och driva! En het häst är ofta het och stark eftersom den har dålig balans så räta upp dig och försök att lägga vikten på bakdelen, dvs att rida henne bakifrån.
-När hon blir stark så prova att höj handen, då måste hon lägga över vikten på bakdelen, hon blir inte lika stark och du kan bli starkare.
-Beroende på hur känslig ditt sto är för sitsen och hur du rider, så prova att sitta ned när du rider an mot hinderna, oftast kan du rida ihop hästen bättre då. Vissa hästar kan dock reagera starkt på att man sitter ned eftersom ryttaren ofta då blir för drivande och då kan man i stället försöka stå upp i lätt sits hela tiden.
-Över, mellan och efter hinderna se till att hela tiden planera din ridning, titta dit du ska och rid dit. Efter sista hindret räta upp dig och försök att få tillbaka henne (sätt dig gärna ner), sväng gärna då du lättare får ihop henne på böjt spår och hon har lättare att bli stark på rakt spår.

Hoppas det ska hjälpa och lycka till!
Du får gärna meddela hur det gick!

2 Comments