Läsarbrev

Läskigt att galoppera?

Fick ett brev som löd;

hej Jag är en tjej som har under en tid läst din blogg och tycker att det är jätte bra:) Hittade din blogg när jag sökte på google och fastnade direkt för den:)

Men jag har en fråga som jag tänkte ställa. Det är så att jag red en häst som jag bara hade ridit några gånger och sen vid ett rid pass i skogen så ramlade jag av och gjorde illa handleden. och nu har jag börjar lite smått att rida en annan häst igen efter olyckan som jag har ridit på under ett års tid. Men så fort vi börjar i galoppen går det inte bra alls, känner hur jag får samma känsla som när olyckan hände och jag tappar fokus. Tänkte om du kunde ge nå tips på hur man får bort denna känsla och rädsla för jag vill jättegärna fortsätta att rida.

Tack på förhand!

Hej! Att bli rädd eller osäker är verkligen något som kan ställa till det! Jag har själv varit med om en riktigt ordentlig ridolycka som gjorde att jag blev livrädd efter det men det går att ta sig igenom det, jag lovar! Bara du hela tiden tar det i din takt, pressar dig “lagom mycket” och kommer ihåg det allra viktigaste, hur roligt det är att rida!

Vet inte om du rider en häst privat eller om du rider på ridskola men det bästa tipset jag kan ge dig är att rida en eller flera snälla hästar så ofta du kan. Men till att börja med så undvik det som gör dig osäker, då du tappar fokus och får samma känsla som du skriver. Så i detta fall undvik att galoppera för egentligen varför ska du galoppera just nu? Det kan vänta tills du känner dig trygg i ALL ridning och tycker det är roligt!
När du känner en längtan efter att galoppera så vänta lite till, tills du riktigt riktigt längtar och tycker att det börjar bli väldigt tråkigt att inte få galoppera när du rider.
Då börjar du med att fatta galopp och galoppera bara ngr steg, gör fattningar typ 3-4-5 ggr vid varje ridpass mer behöver det inte bli. När du känner dig trygg i det så förlänger du enbart galoppen till att tex galoppera ett varv på volten eller dylikt.

En annan sak man måste jobba med när det gäller alla typer av rädsla är våra tankar. Sätt dig ner med ett papper och skriv ner;
Varför du rider?
Varför är det så kul att rida?
Hur mår du när du rider?
Vad drömmer du om när det gäller ridningen? (tex galoppera över fälten och tycka det är skitkul)

Var noga med att inte använda negativa ord när du gör det här. Vid tex vad du drömmer om så skriv hur du vill må och inte hur du inte vill må……

Gör även en lista där du ifrågasätter dig själv hela tiden,
Vad är jag rädd för?
Svar; tex att galoppera
Följdfråga; Varför?
Svar; tex för att jag är rädd att trilla av och skada mig.
Följdfråga; Varför skulle du trilla av?
Förstår du vart jag försöker komma? Ifrågasätt dina tankar hela tiden så kommer du troligen komma fram till att det egentligen är rätt löjligt att känna såsom du gör och då kan du verkligen jobba med det och ha med dig de tankarna när du rider och känslan kommer. I annat fall kan det komma upp saker som du kan bli bättre på men då har du ju ngt du verkligen konkret kan träna på så att inget liknande händer igen!

Lycka till och galoppera lungt!

4 Comments

 • Jejje

  >vilka vettiga ord,ska visa min dotter som blivit lite "rädd" sen hon föll av i skogen.Har liksom låst sig o hon försöker undvika just den hästen(som är så snäll)
  Tack för dina ord…….imorg.ska min 8 åriga dotter få höra detta/jejje

 • Camilla Prager

  >Tack för dina fina kommentarer!
  Jag har tyvärr stor erfarenhet själv av detta men har kommit förbi det även om jag idag aldrig skulle sitta och rida 135 cm hoppning som jag gjorde innan! Om du tittar i "Kategorier" till vänster spalten på bloggen så fina det en kategori som heter Ridning och Rädsla där jag har skrivit lite artiklar. Det kommer flera har bara lite ont om tid 😉

 • sandra

  >hej,
  jag har ett liknande problem.
  jag ramla av mitt varmblod för ca. 3 års sen när hon skena i "travhäststrav".
  sen dess har jag inte vågat galoppera eftersom jag är rädd att hon ska skena igen. jag vet inte hur jag ska gå vidare i min ridning nu.
  hon har även lite svårt att förstå galopp fattning vilket gör att hon heller slängtravar väldigt fort, hur får jag henne att förstå?

  tack för en bra och lärorik blogg! 🙂