Läsarbrev

Min häst är rädd för lastbilar!

Jag fick ett mail som löd;
“Min medryttarhäst är otroligt rädd för lastbilar, sist vi träffade på en var hon nära paniken och gick omkull – trots att vi inte var på vägen utan på en äng bredvid. All hjälp uppskattas :)”

Det är aldrig kul när det händer något så läskigt såsom att gå omkull! Hoppas att ingen av er skadade sig! Självklart går detta att arbeta med, tyvärr kan det ibland vara svårt då vissa lastbilschaufförer inte alltid visar respekt för oss hästmänniskor, likaså vissa bilister…

När hästar är rädda för något är det bästa om man har tillgång till det som de är rädda för. Så frågan är om det finns någon lastbil i det stallet du rider på? Eller står det någon lastbil hos någon granne? I annat fall kanske det går att använda något annat såsom en traktor eller liknande.
Det bästa är att arbeta din häst från marken från början. Ofta känner man sig mycket tryggare på marken än ridande och dessutom har du möjlighet att använda ditt naturliga ledarskap på marken.

Ta och gå med din häst fram och tillbaka framför lastbilen/traktorn/bilen ca 50 meter ifrån eller så nära/långt bort att din häst kanske tittar men inte blir för uppstressad!
Du får inte låtsas om för din häst att föremålet står därborta, du vet ju att det föremålet inte kommer attakera er eller äta upp din häst, eller hur?! Så du bara går och låter din häst följa dig, den får gärna gå bakom dig.
Blir du orolig att hästen ska bli rädd eller spänner du dig? Prata då högt med din häst, eftersom du då behöver andas och andas du, så slappnar du av. Bara fortsätt att gå och tala högt om att det inte är något läskigt, det finns inga sabeltandande tigrar utan det är bara ett sketen traktor (t ex), va sjutton är det så läskigt för? Blir din häst rädd kan du fortsätta prata genom att säga t ex -Vad blev du så rädd för? Va löjlig du är? Vad trodde du skulle hända? Du skrämde mig när du gjorde så.

Allt eftersom du och hästen slappnar av så rör du dig för varje varv lite närmare. Men du rör dig inte närmare förrän din häst och du är avslappnade och inte reagerar. Kommer du till slut nära? Ta då bara att gå därifrån, tillbaka till stallet/hagen/ridbanan. Upprepa detta några dagar i rad, så brukar hästarna ha slutat bry sig helt efter ca 3 dagar. Då kan man be någon (om det finns möjlighet) att starta fordonet och så småningom att köra runt lite med fordonet.

När allt detta är gjort och din häst inte reagerar från marken längre då är det dags för att rida och då gör du samma sak, från ruta 1 fast från hästryggen. Alltid viktigt att gå tillbaka några steg, ju fler steg du går tillbaka desto fler steg kan du ta framåt!

Det finns många hästar i vårt avlånga land som verkligen är rädda för olika saker men tyvärr finns det också många hästar som testar sina ryttare och som använder läskiga saker enbart för att komma undan. I båda fallen är det viktigt att du som ryttare är en trygg ledare! Om du ser en lastbil komma när du är ute och rider blir du troligen lite rädd nästa gång och orolig att samma sak ska hända igen. Eftersom hästar inte förstår vad vi säger så kommer din häst enbart känna hur du spänner dig på hans rygg. Din hästs reaktion kommer då bli att -Varför spänner hon sig? Vad blir hon så rädd för? Då måste det vara något JÄTTELÄSKIGT här i närheten eftersom hon spänner sig så. Helt plötsligt har det blivit en höna av en fjäder!

Så även om man har en häst som är lite tittig och kanske tycker soptunnan är läskig så prata med era hästar! När ni pratar med era hästar så kan ni förhindra och iallafall avdramitsera de flesta situationerna!

Jag håller tummarna för er och lycka till!