Läsarbrev

Jag har problem vid longering & tömköning!

Jag fick ett mail som löd;
Hej. Det är så att jag har ett sto på sju år, som jag har försökt longera och tömköra. Det går jätte bra till en början, sedan tycker hon det är tråkigt och bara står still, backar och dummar sig och är allmänt fånig. Och ja blir jätte frustrerad på det, för eftersom jag försöker komma upp bak ifrån på henne för att kunna få henne att gå framåt så följer hon mig hela tiden med blicken och släpper mig inte och bara backar och backar och backar och backar. Och jag har försökt att bara låta henne backa backa backa och åter backa. Men hon ger inte upp!

Det är många som har detta problem, så du ska inte tro att du är den enda! Att lära hästen att bli longerad eller tömkörd är lite som att rida in en häst. Vissa förstår poängen direkt och kan ridas redan 3:e gången och förstår longering medan andra tar det tid för innan 10 öringen trillar ned. När vi rider in en häst håller vi ofta på flera gånger i veckan och tränar, medan longering och tömkörning blir ofta väldigt sporadiskt. Speciellt har man ingen lust när det bara är jobbigt och går åt skogen varje gång!

Jag skulle rekommendera att ta en sak i taget, välj antingen longeringen eller tömkörningen och koncentrera dig på t ex longering i någon/några veckor. När den tio öringen har trillat ned kan du då gå vidare med t ex tömkörningen.

Ta även hjälp av en medhjälpare som kan hålla din häst på spåret vid t ex longering och rycka in om hon vänder sig in mot dig eller leda henne om hon börja backa så du kan få hjälp och kan koncentrera dig på din placering samt drivningen.
Skulle du ha svårt att få tag på en medhjälpare kan du även prova att longera på en väldigt liten volt runt dig. Varför ska du försöka driva ut hästen på en 20 meters volt när ni inte klarar av det? På en liten volt kan du enkelt leda din häst fram med ena handen och driva på genom att ha ett longerpisk alt dressyrspö i andra handen. Här kan du lära henne att gå fram och hela tiden röra sig fram runt dig OAVSETT din placering eftersom du i en sådan liten volt enbart kan hålla dig i mitten och behöver då inte tänka på att komma för långt fram eller för långt bak. Efter att det går bra ökar du seccessivt volten och utrymmet mellan er, men var tydlig med vad du vill att hon ska göra (här t ex att enbart röra sig fram runt dig) och att sluta driva när hon gör rätt, det är ett beröm i sig, men beröm gärna men ord och gör halter då och då så hon får vila och klappa/smek/klia henne etc beroende på vad hon tycker om.

När du kommer ut på en lite större volt ska du se till så att du inte kommer för långt fram och att du på det sättet bromsar din häst (men du beskriver beskriver ju hur du försöker komma upp bakifrån, så det är bra!) men tänk även på att inte komma upp för mycket bakom hästen eftersom hästens synfält gör att den inte kan se rakt bakåt och då komemr hästen enbart att vända eller backa för att få in dig i synfältet igen.

Backa (bra ordval va*haha*) några steg och sänka dina krav. Om ditt sto alltid backar mycket så är det kanske det du ska träna på i början, att hon bara ska vara i rörelse hela tiden, oavsett om ni skrittar hela tiden, bara hon rör sig framåt…

Visst finns det många hästar som kan dumma och fåna sig samt ston är ofta lite “mer speciella” att arbeta med än hingstar och valacker men i väldigt många fall beror de flesta problem på ryttaren/ägaren och att hästen inte förstår vad det är den ska göra.
Jag förstår helt och hållet att du blir arg och irriterad på din häst, vem hade inte blivit det! Men när du blir arg och irriterad får din häst ändå ut något (t ex att den slippa arbeta), om detta finns massor av böcker att läsa, kallas för betingning, mer information finns både inom hästar, hundar, katter, delfiner etc.

Prova att börja ignorera din häst när hon gör fel, låtsas inte om hennes dumheter över huvudtaget bara var lugn och driv på/sty ut etc och börja beröm henne jättemycket istället när hon gör rätt. Låt henne gärna vila när hon gör rätt så det också blir en belöning. Gör hon rätt får hon vila och slipper arbeta samt en massa beröm. Efter ett tag kommer hon förhoppningsvis tycka att det blir roligt istället och du med!

Jag håller tummarna för er och lycka till!