Läsarbrev

Bygga upp styrkan i tölt – hur?

Fick ett mail som löd;

Hej igen! Liten uppdatering; jag har försökt lätta kraven lite vid paddockridningen, kan tänka mig att paddocken blir förknippad med “nu är det skärpning” typ. Har byggt labyrinter med bommar dels att gå mellan men även att gå över, och till min förvåning vid enkel longering utan ngn form av inspänning släppte han efter i nacken och kom upp med ryggen, även om detta inte alls var vårt mål. Hade inte tillgång till ngn presenning så jag har använt mig av ikea kassar som jag låtit honom gå på och dragit dem över hans rygg o länd, hade nog funkat bättre om det inte hade blåst så dant. Jag har även låtit honom avsluta paddock passen med att få gå fritt som lite beröm tänkte jag, där kan jag även träna på att han ska komma till mig samt följa. Satt även upp och red lite i veckan och han kändes mjuk o nöjd, så jag red kanske max 15min i paddock sen en liten sväng på vägen. Det jag tycker är lite synd är att han “tappar” tölten lite när jag ej rider honom, hans tölt upplever jag som sitter långt inne han anv den inte alls fritt utan endast om jag ber om den vid ridning och bra dagar kan jag få honom att tölta vid tömkörning. Dock har han en bra tölt oftast ren ev ngt travtaktig när han blir trött eller inte sätter under sig ordentligt. Men som sag det är inte en gångart han väljer direkt, har du några övningar för att öva upp styrka i tölt utan att han blir less på det? Brukar träna tölten då vi rider ut (nu vintertid bara på helgerna) då han bjuder till mkt bättre.
Nu är det inte så konstigt att han inte har tölten riktigt framme då han så sent som i mitten på december blev behandlad för borrelia och ehrlichas, så jag tar det fortfarande lugnt med honom och han har gått på halvlåga sen i sensomras då han varit kass till och från. Kanske är det så att han haft obehag pga sjukdom under längre tid som gjort honom lite negativt inställd till just ridning då det krävs lite mer utav honom? Men nu känns han pigg och glad igen så lite nya träningstips nu när vi börjar på ny kula uppskattas verkligen:)

Va kul att höra ifrån dig! Jättekul att höra att det har blivit bättre och att ni har hittat tillbaka till glädjen igen. Har han haft borrelia så är det stor risk att det kommer ta lång tid innan han blir sig själv igen. Vet flera hästar som efter att de har fått klartecken från veterinär varit kassa till och från och ofta tar det upp till 1 ibland 2 år innan de är helt återställda. Tyvärr, det är en jäkla sjukdom! Mitt tips angående detta är att vara lyhörd för din häst och var beredd på att anpassa dig och din träning!

Detta är ett tips till alla! Igentligen spelar det ingen roll vilken häst man har eller om den har varit sjuk eller inte utan alla hästägare borde bli lite mer lyhörda för sina hästar och sig SJÄLVA! Om du själv har en dålig dag är det kanske ingen bra idé att rida och kanske utsätta din häst för ditt dåliga humör eller höga krav som din häst aldrig kan uppfylla den dagen. Gör något annat då! Känns din häst hängig eller trött kanske inte ökningar är den rätta träningen den dagen eller ett helt 90 min pass. Så gör det du och hästen känner för just den dagen, visst behöver man träna (jag är själv en sådan person som älskar dressyr och paddockridning) men om min häst inte tycker det är kul får vi mötas halvvägs! För det första får jag göra arbetet så kul som möjligt i paddocken och för det andra så kör jag isåfall korta pass och kan belöna (precis som författaren till mailet) med att tex avsluta med att rida ut eller något annat hästen tycker är kul.

Mitt tips till dig ang tölten är att börja med Töltövningen du hittar under “Träningstips – Islandshästar”, det är ett jättebra övning för att töltsätta unghästar men även för att bygga upp styrkan och musklerna i rumpan tycker jag. Även på äldre hästar går jag alltid tillbaka till den här övningen för att bygga upp styrkan! Tänk på att du väldigt lätt kan busa fram den övningen hos hästen men att rida fram 3-5 steg och sedan sakta av igen. Använd pussljud, smackningar, sh-ljud eller vad som kan tända din häst lite.
Två andra jättebra töltövningar (funkar även jättebra för er som har hästar som är lite svåra att tölta eller som har lite taktproblem) är att tölta på en liten volt och öka samt minska volten. Tänk dock på att inte rida på för fort utan hålla ett lågt tempo tills hästen orkar mer!
Den andra övningen är att rida skänkelvikning tex från och till spåret, det hjälper ofta jättebra vid taktproblem och tvingar hästen att trampa under sig med rumpan och på det sättet stärka tölten ytterligare. Serpentiner eller rida slalom är ett annat alternativ.

Eftersom din häst ofta blir pigg när du är ute så är ett jättebra tips att galoppera ute (han får gärna bli lite tänd) och sakta ner till tölt, då får du lite fart in i tölten men tänk bara på att rida fram i avsaktningen! Men sakta av innan det blir för jobbigt!

Glöm inte heller att träna halvhalter, som är jätteviktiga vid töltande, både för att förbereda hästen och få den uppmärksam men även för att få in rumpan och samla hästen!

Sist men inte minst, för att din häst ska få en bra tölt och bli stark i sig själv behöver han mycket hjälp från dig! Träna på att känna takten i tölten så att du kan hjälpa honom att bibehålla den! Är du osäker, rid då barbacka och tölta (eller rid ut om du får mer framåtbjudning och kan koncentrera dig på att känna istället för att driva). Känn hur dina höfter rör sig, en i taget i takt med hästen. Försök att medvetet börja röra dina höfter i samma takt, när du har hittat takten bibehåll den – du ska rida tölten och hästen ska följa dig, inte tvärtom!
Jag brukar säga så här – Om du inte kan hålla takten, hur kan du då kräva att din häst ska klara det? Men som sagt det är en träningsfråga, både för hästen och för dig!
För vissa ryttare hjälper det även att driva med vartannat ben, prova dig fram och se om det kan vara något för dig med!

Ett varmt lycka till, till er båda!