Träningstips

Våga öka galoppen!

Ofta sitter man och arbetar sin häst i arbets eller samlad galopp, detta resulterar ofta att man inte riktigt klarar av att lösa en situation där man behöver ha en friskare tempo. Även starka heta hästar blir ofta mycket mer laddade och starka när ryttaren sitter och håller samt bromsar. För lite segare latare hästar kan detta bli en väckarklocka.

Träna på att öka galoppen, först och främst på långsidorna och rid i vanlig arbetsgalopp på kortsidorna. Fortsätt sedan att öka tempot rejält på långsidorna och minska lite på kortsidorna, vänd snett igenom och gör ett byte alternativt sakta av till trav och fatta ny galopp för att göra samma sak i det nya varvet.

Tänk på din sits, balansera upp hästen på yttersidan och även på inner vid behov (om din häst lägger sig i kurvorna). Var följsam i handen och känn att hästen är mellan skänkeln och handen.
Även om man ökar tempot betyder inte det att man ska släppa allt utan det är viktigt att kunna hålla ihop hästen ändå. Känner du att din häst blir för lång och att du tappar den så lägg in volter samt ryggningar.

Så ut och öka galoppen men tänk på; höga krav, korta stunder! Lycka till!