Om Camilla Prager

11143660_10155861106660608_7591350793475911898_n

Mitt namn är Camilla Prager och jag arbetar som Ryttarcoach. Jag har undervisat och tränat ett otal hästar och ryttare i över 20 års tid på alla nivåer och discipliner.

Jag har själv tävlat och tränat upp till Medelsvår hoppning och dressyr samt lätt fältävlan innan en ridolycka satte käppar i hjulet för min ”karriär” 2001. Skadan resulterade i flera operationer och invaliditet i min högra arm. Jag blev ordentligt rädd men tack vare min stora kärlek till hästar och hårt arbete lyckades jag hitta tillbaka till glädjen med hästar igen. Sedan dess har min ”specialitet” blivit att undervisa rädda/osäkra ryttare och deras hästar. Håller sedan slutet av 90-talet regelbundna träningar på flera orter runt om i Skåne samt kurser och föreläsningar runt om i Skåne och Sverige.

Jag har drivit egen verksamhet under flera år med tillridnings-, tävlings- och försäljningshästar och har undervisat på flera stora ridskolor i Stockholm, Malmö och på Österlen. Jag har arbetat som hästskötare på flera olika stallar och för flera olika toppryttare i mina unga år samt tränat för flera svenska toppryttare i både hoppning och dressyr.

Eftersom mitt hjärta klappar lite extra för islandshästar föder vi upp, tränar och säljer dessa underbara individer. Jag har tränat för flera kända islandshästtränare under årens lopp.

Jag brinner verkligen för att undervisa och lära ut allt jag kan, så att alla med olika problem kan få komma vidare med glädjen, att få fortsätta utvecklas med sina hästar.
Jag vill personligen hela tiden lära mig, växa och utvecklas och det gör jag främst genom att se andra utvecklas och hela tiden fortsätta utbilda mig själv.

En Ryttarcoach är en ridinstruktör, tränare och coach i ett. En person som inte bara lär dig att göra rätt men även att tänka rätt. För att kunna utvecklas både som ryttare men även som hästmänniska, måste man ha kunskap och förståelse, inte bara för hur vi människor fungerar utan även för hur hästen fungerar – hur och varför den reagerar som den gör.

Som Ryttarcoach undervisar jag i ridningens ädla konst, jag coachar ryttare på alla nivåer mot sina mål, stora som små och jag hjälper rädda/osäkra ryttare att hitta tillbaka till glädjen och tryggheten tillsammans med hästar. Jag bistår även med tränings- och tävlingsplanering samt håller kurser och föreläsningar runt om i Sverige på alla nivåer och inriktningar. Jag hjälper hästägare med problemlösning när det uppstår svårigheter i kommunikationen dem i mellan oavsett vad problemet är. Jag är utbildad av Monty Roberts och Ann Lindberg och erbjuder därmed kurser, utbildningar och clinics inom Monty Roberts koncept Join Up och Equus. Jag tar även emot hästar för inridning, utbildning och försäljning samt erbjuder lastträning enligt Monty Roberts koncept.

Jag anser att med kunskap skapar man trygghet och tillit som ger glädje hos både ryttare och häst! Mina ledord är samarbete utveckling och glädje.

På min gård Pragerhof, utanför St Olof på vackra Österlen, föder jag upp, tränar och säljer islandshästar. I mån av tid skriver jag även här på min blogg (vilket tyvärr inte sker så ofta), där jag svarar på hästägares frågor, ger tips på ridövningar, rapporterar från min vardag och mycket mer.

Som Ryttarcoach driver jag ett seriöst företag i formen av aktiebolag, Camilla Prager AB org nr 556820-2542. Jag innehar fullständiga försäkringar som ger både mig som företagare skydd men även dig som kund. Jag innehar även alla tillstånd som krävs för att driva en seriös yrkesmässig hästverksamhet!

Utbildningar & kurser

Takt- och gångartskurs SIF (Svenska Islandshästförbundet)
Domarsekreterarutbildning SIF
Lokaldomarutbildning SIF
Grundkurs Avel SIF
Ridledarutbildning för Islandshäst SIF Strömsholm
Baskurs i Hästkännedom SIF

Advanced Course – Monty Roberts, Flag Is Up Farm, CA USA
Introductory Certificate – Monty Roberts & Ann Lindberg
Elev till Monty Roberts och Ann Lindberg
Lastningskurs Certifierad Monty Roberts instruktör Ann Lindberg
Psykologikurs Certifierad Monty Roberts instruktör Ann Lindberg
Join Up clinic Certifierad Monty Roberts instruktör Ann Lindberg

Balimo – Balance in Motion Sue Leffler
Centrerad Ridning Lotta Månsson
Handikappridningskurs Flyinge
Ridinstruktörsutbildning SLU
Hästskötarexamen Strömsholm
Internationell tävlingshästskötarutbildning Strömsholm

Redovisningsekonomutbildning
Ekonomiutbildning IHM
Lärarutbildning grundskolans senare år, gymnasium och komvux
Diplomerad massör (människor)
Hästpsykologi
Hästens träningslära
EFT-utbildning
NLP Practitioner
KBT-Coach
Certifierad & Diplomerad Coach

Övriga meriter

Österlens Ridklubb
Albo Ridklubb
Malmö Civila Ryttarförening
Djursholms Ridskola Eva Ulf
Anna Fyrberg, Brottby
Rörby Stall, Richard Danielsson Drottningholm
Rastaborgs Ponnyridskola
Stockholms Ridhus

Eget företag; Stall Borregården – där jag tog emot hästar för utbildning och försäljning (hoppning och dressyr), arrangerade kurser och ridläger samt höll ridlektioner under många år.

Eget företag: Muskelvärksta´n på Österlen – där jag erbjöd massagebehandlingar (människor).

Eget företag; HoCaDo – butik med produkter till häst, katt och hund.

Eget företag; Pragerhof – uppfödning, träning och försäljning av Islandshästar samt ridlektioner.

Eget företag: Camilla Prager AB – Ryttarcoach, träning av hästar och ryttare. Utbildning, kurser, föreläsningar etc.

Fler meriter/referenser kan lämnas vid önskemål!

"No hour of life is wasted that is spent in the saddle."

― Winston Churchill