Läsarbrev

Omöjlig att hantera eller rida, dessutom spränger han staketen!

Fick ett brev som löd;

Hej och tack för en trevlig blogg!

Jag har problem med min valack. Han är 8 år, 180 cm hög och jag vet inte speciellt mycket om honom annat än att han flyttade hemifrån sommaren 2010. Jag köpte honom i november 2010 från ett försäljningsstall och de vet inte särskilt mycket om honom heller. Han är inte speciellt mycket riden. Fram till januari var han i princip omöjlig att rida på, han var otroligt spänd och rädd och fick panik av att ha någon som satt ovanför (ljud+rörelse). När jag efter en månads vila (slutet på dec-jan) satt upp första gången var det som om allt bara hade släppt och han gick hur bra som helst att rida på, inte ett dugg rädd. Kanske hade han landat lite och kände sig mer hemma? När jag sedan en dag ca 2 v senare skulle rida igen var han spänd vid uppsittningen men jag tänkte att han skulle lugna sig snart. Det hade under natten blåst storm och fortfarande blåste och snöade det lite. Jag red iväg och han kändes något spänd men inte alls på samma sätt som innan. Rätt som det var kom en vindpust och sen stack han. Det är på samma sätt han reagerade innan årsskiftet, med att bara skena iväg tills jag ramlar av. Efter det var han otroligt stressad.
För övrigt är det inte bara ridningen som det varit problem med, även fånga i hagen, lägga på täcken, tränsa, sätta på grimma, flytta sig för tryck etc. Han är rädd för yviga rörelser och om man ställer sig på något så att man kommer upp en bit från marken och även om man höjer en hand eller något. Täcken är livsfarliga, men det går bättre än när han kom till mig. När jag fick honom gick det inte heller att lyfta hovarna på honom. Från att det första veckan tog 2 h varje dag att lyfta alla fötterna en gång till att nu kunna lyfta de helt utan problem, det känns som om jag gjort ett framsteg i alla fall.. Han är väldigt avvisande och inte ett dugg intresserad eller nyfiken på vad man gör. Senaste månaden har han dessutom börjat spränga staket. Det började med att han reste sig när han lekte med en häst på andra sidan staketet och landade på det. Därefter har han sprungit igenom grindar och bara gått igenom staket. Han bryr sig inte ett dugg om el. Jag känner att man inte riktigt får kontakt med honom, han bryr sig inte och lyssnar inte.. Kort sagt ingen respekt. När han nu dessutom totalt tappat respekten mot staket och elband/tråd så känns det ganska hopplöst. Jag tragglar själv en hel del med NH-övningar men känner inte att jag når fram. Vad ska jag göra? Vem kan jag ta kontakt med och få hjälp av? Har googlat (och frågat bekanta) men tycker det är svårt att veta vilka som är seriösa och som kan hjälpa mig med just mitt problem (ledarskap?). Vet du någon eller några runt Uppsala-trakten?

Hej! Jag svarar dig på ungefär samma sätt som en tidigare fråga jag har fått men har gjort om svaret lite så att det ska passa dig/er.
För det första, det var ingen liten häst du har hittat 🙂 och jag förstår att det måste vara väldigt jobbigt med en sådan stor häst som inte har någon respekt för dig, självklart kan en shettis orsaka lika mycket problem men storleken kan också kännas väldigt skrämmande/avskräckande.

Mitt första påpekande är att han har garanterat ont och som min mentor säger; Hästar får också blåmärken, de syns bara inte. Så han måste gås igenom av en kiropraktor eller equiterapeut.
För det dyker en så enkel sak upp som vad för foder får han och hur mycket? En sådan här häst ska helst inte ha något kraftfoder utan helst enbart grovfoder (hö/hösilage) i större mängd istället.

Angående ditt problem med att han har börjat spränga eltrådar och staket dyker en fråga direkt upp i mitt huvud. Har det blivit någon förändring i stallet där hans står? Har det kommit någon ny häst eller har någon häst flyttat? Vem går han med i hagen? Jag skulle analysera omständigheterna kring att det började så tror jag att svaret finns där någonstans för jag får en känsla av att han är olycklig.

Jag vet speciellt en person som verkligen skulle kunna hjälpa dig men tyvärr bor hon i Skåne (och det är ju några mil från Uppsala) men ska kolla runt lite vad jag vet för duktiga människor där uppe. Skulle du ändå vara intresserad av att lämna iväg honom så tar Ann Lindberg (den främsta jag kan rekommendera) http://www.hästpedagogen.se/ emot hästar och jag kan GARANTERA att du kommer få resultat! I annat fall ger jag dig personligen pengarna tillbaka 🙂

Tillbaka till ditt problem; Jag skulle råda dig att börja från marken, för löser man inte problemen på marken så kommer de aldrig försvinna när du rider. Din kille har troligen haft människor omkring sig som har låtit honom ta över och inte varit någon tydlig ledare (även om jag inte tycker om det ordet).
Ditt jobb blir att du ska bli en tydlig människa som ger honom trygghet. Hans hispighet visar att han inte är trygg utan måste hela tiden måste ha koll på omgivningen, söka efter faror etc och tyvärr är du då i vägen ibland….
Du måste ta kontrollen här, genom att kräva att han ska lyssna på dig (självfallet utan någon typ av våld) och för att göra det krävs det att du är EXTREMT påhittig, med en sådan häst kan du inte stanna upp och fundera på vad du ska göra härnäst utan du måste ha en plan redan klar framför dig. Planera exakt vad du ska göra, när du ska göra det och vad du ska göra om han gör si eller så, har du gjort en sådan planering är du också mycket mer tydlig vilket kommer avspegla sig på din häst och det ni gör. Du måste vara närvarande varje sekund med honom och när du är det kan du kräva att han ska vara det med dig också.

Om du har en rundcorall eller ridbana (som han inte spränger) släpp honom lös där och bara umgås med honom, lek med honom, arbeta med att få hans uppmärksamhet, få honom att följa dig, stanna när du stannar, gå när du går, backa när du backar etc. Detta gör du bara genom att umgås med honom och kommer ta mycket tid, men skyndar du långsamt och kan tillbringa mycket tid varje dag med honom kan du troligen göra detta grundläggande arbete på en vecka. Går lika bra att göra i hagen men då kan det vara vissa störningsmoment i form av andra hästar.

Ta i början att arbeta honom mycket hemmavid. Senare kan du börja promenera med honom eller tömköra honom ute men tills han är trygg med dig och du inte har sällskap ute så skulle jag de första veckorna ta det säkra före det osäkra och hålla mig där han är någorlunda trygg.

Träna på att gå, stanna, backa när du leder honom (med grimma och grimskaft denna gång). Sätt upp en hinderbana med slalom att gå mellan, bommar att gå över, trånga passager att gå mellan eller vända i, lägg bommar att backa ut, enbart din fantasi sätter gränserna! Gör massor med sådana här “uppgifter” som ni ska lösa tillsammans, ert samspel kommer öka och du kommer bli en trygg punkt för honom som kommer visa att vi löser det här tillsammans! Var tydlig och konsekvent.

Lägg även in saker som tömkörning, löshoppning etc så att han får ur sig sin överskottsenergi och kan arbeta på rätt sätt samtidigt som han kan bli trött inte bara mentalt som i tidigare övningar utan även fysiskt.

Angående problemet med pall vid uppsittning och livsfarliga täcken:
För att lösa det problemet måste du skapa nya bra bilder hos honom. Med täcket kan du jobba inomhus om han är tryggare där. Smek, klia och klappa honom där täcket ska ligga för att förbereda honom. Gå emot honom med täcket, står han inte still, följer du bara efter med täcket och väntar tills han står still då går du ifrån honom någon meter, gör om massor med gånger tills han står still helt avslappnat. Sedan är det dags för att lägga täcket över manken/ryggen och arbeta på samma sätt för att sedan sätta på täcket. Gör om detta massor med gånger tills han är avslappnad och står still. Att gå ifrån hästen är berömmet, då får den vila och slipper arbeta. Jobba på samma sätt med pallen, ställ pallen vid sidan om honom. Går han iväg följer du efter och när han stannar går du ifrån honom. När han sedan står still så kliv upp på första steget på pallen, står han fortfarande still kliver du ner och går iväg från honom. Träna sedan på att stå en längre stund på pallen och att kliva högre upp på pallen på samma sätt. När allt detta görs med en lugn och trygg häst så kan du börja hänga lite över ryggen på honom eller börja pilla med stigbygeln (då kan du alltså ha honom sadlad) som om du skulle sätta foten i stigbygeln.
Går han i från dig, följer du bara efter och fortsätter, står han still gör du din grej och går sedan därifrån i några sekunder. Ställ höga krav med korta stunder samt börja från början!
Ofta vill man hoppa över de första bokstäverna i alfabetet eftersom man tycker att -Men jaja det kan ju min häst, det är ju inte där mina problem sitter! Men sitter inte ABC varför skulle MNO då fungera?
När jag säger att du ska gå iväg från din häst, rekommenderar jag att du har ett långt grimskaft så att du kan gå ifrån några meter (men fortfarande hålla i din häst). Jag kan varmt rekommendera att du köper/hyr eller gogglar på tex Youtube efter Monty Roberts (förväxla honom inte med NH!) så kommer du förstå hur jag och många andra (samt Ann Linberg jobbar).
Jag hade en häst som jag red för två år sedan som man inte hade kunnat sitta upp på via pall under 5-6 år och han var livrädd för pallar. Men genom att göra som ovan kunde jag sitta upp via pall på en lugn stabil häst som stod helt still efter bara 10-15 minuter!

Tänk på några viktiga saker! Titta honom aldrig rakt i ögonen när han stressar upp sig, se till att du hela tiden är lugn och håller nere din puls samt adrenalin nivå. För detta läser hästar av lättare än vad man kan tro….

Ge inte upp, utan ha tålamod och se till att hela tiden sysselsätta honom, för han behöver vara här och nu med dig mentalt istället för att ta ansvar för alla och allt som händer runtomkring. Sist men inte minst beröm honom jättemycket för minsta lilla framsteg han gör i rätt riktning!

När du sedan kommer upp i sadeln igen om några veckor kommer du se att massor av problem har löst sig men om du inte redan har gjort det så gå igenom honom både kroppsligt (typ kiropraktor eller equiterapeut) och tänderna (veterinär) så att han inte har ont någonstans i kroppen eller har problem med tänderna tex skav av tänder, vargtand etc.

Lycka till, det här kommer ni fixa tillsammans!

4 Comments

  • Bittemi

    >Jag får gåshud blir alldeles varm och fascinerad av hur du beskriver.
    Samt en sån inlevelse att få andra att förstå hur man skall göra för att det skall bli rätt!
    Du är en sann hästspråks översättare Camilla!

  • Camilla Prager

    >Tack snälla för era oerhört fina ord, det gör mig så oerhört glad och tacksam 😉

  • patricia

    >hej din blog eller eran blog är den bästa blogen som finns tror jag mvh patricia<3 jag är en berömd ridare